Quantcast

ΗΠΑ: Καταγγέλλει την Δούμα για το αίτημα αναγνώρισης ανεξαρτησίας σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Τι δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών στην Ουκρανία θα ήταν μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν χθες, Τρίτη, υπέρ μιας έκκλησης στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε η Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, που αντιπαρατίθενται, με την υποστήριξή της, με τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία από το 2014.

«Μια θέσπιση αυτού του ψηφίσματος θα υπονόμευε ακόμη περισσότερο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Θα έθετε επίσης «περαιτέρω εν αμφιβόλω τη δηλωμένη δέσμευση της Ρωσίας να συνεχίσει να εμπλέκεται στη διπλωματία προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση» της κρίσης στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε επίσης πως η κίνηση αυτή θα «επέβαλε μια ταχεία και σθεναρή απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πλήρη συντονισμό με τους Συμμάχους και εταίρους μας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώνουν έτσι τη φωνή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση που «καταδίκασε σθεναρά» χθες την έκκληση της Δούμας, δια στόματος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Και, όπως και οι Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει πως η έγκριση από το Κρεμλίνο αυτού του ψηφίσματος «θα αποτελούσε μια καθολική απόρριψη από τη ρωσική κυβέρνηση των δεσμεύσεών της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφτηκαν το 2014 με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας και προβλέπουν εν καιρώ την επιστροφή των περιοχών αυτών υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Οι φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αντιπαρατίθενται, με την υποστήριξη της Μόσχας, με τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία εδώ και οκτώ χρόνια. Η σύγκρουση, που ξέσπασε μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 14.000 θανάτους από το 2014.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ