Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Νέας Υόρκης αναμένεται να ψηφίσει την Τετάρτη την απαγόρευση της χρήσης φυσικού αερίου στα νεόδμητα κτήρια, ακολουθώντας τα βήματα μικρότερων πόλεων που εγκαταλείπουν τα ορυκτά καύσιμα.
Εφόσον ψηφιστεί το μέτρο, αναφέρει το Reuters, τα νέα κτήρια στην πόλη των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων θα πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση και μαγείρεμα.
Βραχυπρόθεσμα, η απαγόρευση δεν θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα, δεδομένο ότι τα παλιά κτήρια δεν επηρεάζονται, ενώ τα νεόδμητα θα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Μακροπρόθεσμα, όμως, η αμερικανική μητρόπολη σχεδιάζει να κλείσει τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που καίνε λιθάνθρακα ή φυσικό αέριο.
Ο νέος νόμος κατά της κλιματικής αλλαγής θα ισχύει για κτήρια κάτω των επτά ορόφων από τα τέλη του 2023 και για ψηλότερα κτήρια από το 2027.
Μέχρι σήμερα, η πολυπληθέστερη αμερικανική πόλη που είχε απαγορεύσει το φυσικό αέριο στα νέα κτήρια ήταν το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου.
Ακόμα, η Βρετανία σχεδιάζει να απαγορεύσει τις πωλήσεις λεβήτων αερίου το 2035 και επιδοτεί την αντικατάστασή τους με αντλίες θερμότητας.
Το 2020, οι εκπομπές άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ έπεσε στα μικρότερα επίπεδα από το 1983, αναμένεται όμως να αυξηθούν κατά 7% το 2021 καθώς η μεγάλη αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου στρέφει τις εταιρείες ηλεκτρισμού στο ορυκτό κάρβουνο.
Το ενεργειακό κόστος θα είναι πάντως αυξημένο για τα κτήρια της Νέας Υόρκης που θερμαίνονται με ρεύμα. Τον φετινό χειμώνα, το κόστος της ηλεκτρικής θέρμανσης για το μέσο νοικοκυριό στις βορειοανατολικές ΗΠΑ κυμαινόταν γύρω στα 1.500 δολάρια, συγκριτικά με 865 δολάρια για τα σπίτια που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
Περισσότερο από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκς προέρχεται σήμερα από ορυκτά καύσιμα. Το 29% αντιστοιχεί στην πυρηνική ενέργεια και το 22% σε υδροηλεκτρικές μονάδες.
Οι εκπομπές της βιομηχανίας ενέργειας στη Νέα Υόρκη αναμένεται να μειωθεί στο μέλλον, καθώς νόμος που ψηφίστηκε στην πολιτεία το 2018 προβλέπει πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων το 2040.
«Η χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροδότηση των κτηρίων είναι κύριος παράγοντας της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κάτι που οδηγεί σε καταστροφικά κλιματικά φαινόμενα και τον πρόωρο θάνατο χιλίων κατοίκων της πόλης της Νέας Υόρκης κάθε χρόνο» επισήμαναν σε ανακοίνωσή τους η Food & Water Watch και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Αντίθετα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, λόμπι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, τάχθηκε κατά της πρότασης απαγόρευσης, υποστηρίζοντας ότι η θέρμανση με φυσικό αέριο κρατά χαμηλά το κόστος για τα νοικοκυριά και είναι συμβατή με τους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα.
Στην Ευρώπη, όπου η έλλειψη φυσικού αερίου εκτοξεύει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται να χαρακτηρίσει «πράσινη επένδυση» τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο.