ΗΠΑ: Η Γερουσία εγκρίνει νόμο που προστατεύει τον γάμο ομοφυλοφίλων σε όλη τη χώρα

Το κείμενο εγκρίθηκε με 61 ψήφους έναντι 36

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες Τρίτη νόμο ο οποίος προστατεύει τον γάμο προσώπων του ιδίου φύλου σε όλες τις ΗΠΑ, εξαιτίας της ανησυχίας πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα παρενέβαινε πηγαίνοντας τη χώρα προς τα πίσω.

 

 

Το κείμενο εγκρίθηκε με 61 ψήφους έναντι 36. Υπέρ τάχθηκαν, πέραν των Δημοκρατικών (πλην ενός απόντα), 12 Ρεπουμπλικάνοι.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα του να επαναβεβαιώσουν μια θεμελιώδη αλήθεια: η αγάπη είναι αγάπη, κι οι Αμερικανοί κι οι Αμερικανίδες πρέπει να μπορούν να παντρεύονται όποιον ή όποια κι αν αγαπούν», ήταν η αντίδραση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη επικυρώσει παρόμοιο κείμενο τον Ιούλιο, που υποστηρίχθηκε από όλα τα μέλη της που ανήκουν στους Δημοκρατικούς και 47 μέλη των Ρεπουμπλικάνων. Θα εκφραστεί την ερχόμενη εβδομάδα για το τροποποιημένο κείμενο, προτού εναρμονιστούν οι δύο εκδοχές του, κάτι πάντως που αναμένεται πως θα είναι απλά τυπική διαδικασία.

Αφού υιοθετηθεί οριστικά από την κάτω Βουλή, ο νόμος θα φθάσει στο γραφείο του κ. Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύτηκε να τον υπογράψει «αμέσως».

«Έπειτα από μήνες σκληρής δουλειάς, έπειτα από διακομματικές ζυμώσεις, έπειτα από αμφιβολίες, κάναμε αποφασιστικό βήμα προς περισσότερη δικαιοσύνη για τους Αμερικανούς της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ», ανέφερε με ικανοποίηση ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, για τον οποίο το ζήτημα είναι «προσωπικό»: η κόρη του είναι παντρεμένη με τη σύντροφό της.

Οι γάμοι προσώπων του ιδίου φύλου είναι εγγυημένοι από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ από το 2015. Όμως, μετά την ιστορική αναστροφή, την αναίρεση του δικαιώματος στην άμβλωση —έπειτα από μισό αιώνα— τον Ιούνιο, αρκετοί προοδευτικοί στις ΗΠΑ φοβούνταν πως θα έμπαιναν με τη σειρά τους στο στόχαστρο της συντηρητικής πλειοψηφίας του κορυφαίου αμερικανικού δικαστικού θεσμού.

«Ιστορική πρόοδος»

Ο νέος νόμος καταργεί προηγούμενους, που όριζαν τον γάμο ως ένωση άνδρα και γυναίκας, ενώ απαγορεύει στους δημόσιους λειτουργούς, σε όποια πολιτεία κι αν ασκούν καθήκοντα, να κάνουν διακρίσεις σε βάρος ζευγαριών «λόγω του φύλου τους, της φυλής τους, της εθνότητάς τους ή της καταγωγής τους». Το κείμενο έχει επίσης εφαρμογή για τα ζευγάρια αλλοφύλων.

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ψηφοφορία έχει πολύ προσωπικές επιπτώσεις για πολλούς από εμάς σε αυτό το ημικύκλιο», είπε νωρίτερα στο βήμα ο κ. Σούμερ, που επέλεξε να φορέσει την ίδια γραβάτα που είχε βάλει στον γάμο της κόρης του με τη σύντροφό της.

Η ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων ACLU χαιρέτισε χθες την έγκριση του νομοσχεδίου, βλέποντας «ιστορική πρόοδο» για τα δικαιώματα των οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ+, καταγγέλλοντας ωστόσο ταυτόχρονα νόμους που πλήττουν τα δικαιώματα των διεμφυλικών (ή τρανστζέντερ) προσώπων σε πολιτείες σε όλη τη χώρα.

«Αν και καλωσορίζουμε την ιστορική ψηφοφορία για το μέτρο αυτό, τα μέλη του Κογκρέσου πρέπει επίσης να δώσουν μάχη σαν οι ζωές των διεμφυλικών να εξαρτώνται από αυτή, διότι ακριβώς αυτό συμβαίνει», τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η οργάνωση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει τους γάμους προσώπων του ιδίου φύλου, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών. Όμως η θρησκευτική δεξιά τάσσεται κατά.

Κατά την υπηρεσία απογραφής πληθυσμού των ΗΠΑ, στη χώρα ζουν περίπου 568.000 παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ