ΗΠΑ για Πούτιν: Ανεύθυνες και επιπόλαιες οι δηλώσεις για τα πυρηνικά όπλα

Εκνευρισμός στην Ουάσιγκτον για τις αναφορές του Ρώσου προέδρου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν “ανεύθυνες” τις “επιπόλαιες” δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναφερόμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σημείωσε ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται.

 

 

Αρνούμενος να απαντήσει ευθέως στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις υπογράμμισε ότι “οποιαδήποτε επιπόλαια ομιλία σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα είναι απολύτως ανεύθυνη”, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πρωτίστως πυρηνικά όπλα αλλά μόνο “ως απάντηση” σε ενδεχόμενο εχθρικό πλήγμα αυτού του είδους στο έδαφός της.

Τι είχε πει ο Πούτιν

Όλα τα ενδεχόμενα διατηρεί πάνω στο τραπέζι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος σε συνάντηση με μέλη του Συμβουλίου για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε πως «η Δύση θεωρεί τη Ρωσία χώρα δεύτερης κατηγορίας, όμως η απάντηση που δίνουμε είναι η εξής: η Ρωσία θα συνεχίσει τον επίμονο αγώνα για τα εθνικά της συμφέροντα». «Πρώτα θα επιδιώξουμε να το πετύχουμε με ειρηνικά μέσα, αλλά αν αυτό δεν πιάσει, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όσα μέσα είναι διαθέσιμα» είπε ο Πούτιν.

Στη συνέχει κατηγόρησε τη Δύση και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την πολιτική επιρροή που ασκούν τόσο εντός όσο κι εκτός Ρωσίας.

«Όσον αφορά τους βομβαρδισμούς των οικισμών στο Ντονμπάς… Πράγματι, τα πλήγματα γίνονται από τους Ουκρανούς απευθείας σε κατοικημένες περιοχές, κανείς δεν μπορεί να μην το γνωρίζει αυτό… Όλος ο κόσμος κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα και αυτό είναι τρομερό. Δεν μπορεί η Δύση να μην τα γνωρίζει αυτά» είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Τώρα πια έχουμε πειστεί πως οι δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημιουργήθηκαν όχι ως μέσο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κυρίως ως μέσο επιρροής στην εσωτερική πολιτική της Ρωσίας και, κυρίως, άλλων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πούτιν δεσμεύτηκε να αναπληρώσει τις απώλειες και ελλείψεις στρατιωτικού εξοπλισμού σατο μέτωπο της Ουκρανίας.