Θα ήταν «άνευ προηγουμένου», «παράνομο», «αντιαμερικανικό»: έξι ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες Τετάρτη τους υποψήφιους που δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών σε περίπτωση που ηττηθούν πως εάν το κάνουν πράγματι, θα «ανοίξουν την πόρτα στο χάος».
«Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη», είπε ο 79χρονος πρόεδρος, με εξαιρετικά βαρύ τόνο.
Εκφράστηκε σε μικρή απόσταση από το Καπιτώλιο, την έδρα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου, όπου οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, πεισμένοι πως εκείνος ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020, εξαπέλυσαν επίθεση και προκάλεσαν χάος την 6η Ιανουαρίου 2021, σοκάροντας τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο.
«Θα ήθελα να είμαι σε θέση να πω ότι η επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας έλαβε τέλος εκείνη την ημέρα. Αλλά δεν είμαι σε θέση», πέταξε ο Τζο Μπάιντεν, απαριθμώντας υποψήφιους έτοιμους να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, των πρώτων στη χώρα έπειτα από την επίθεση εκείνη.
«Υπάρχουν υποψήφιοι που διεκδικούν αξιώματα σε όλα τα κλιμάκια της αμερικανικής δημόσιας διοίκησης (…) οι οποίοι αρνούνται να δεσμευτούν ότι θα αποδεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών στις οποίες συμμετέχουν», τόνισε ο Δημοκρατικός ένοικος του Λευκού Οίκου.
Στις εκλογές αυτές κρίνονται το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, οι θώκοι κυβερνητών και τοπικών αιρετών.
Μεταξύ των υποψηφίων, η κεραυνοβόλα άνοδος της Κάρι Λέικ, υποψήφιας για το αξίωμα της κυβερνήτριας στην Αριζόνα, όπου αναμένεται να δοθεί σκληρή πολιτική μάχη, προκαλεί κρύο ιδρώτα στους Δημοκρατικούς.
Η Ρεπουμπλικανή συνεχίζει να καταγγέλλει το αποτέλεσμα των προεδρικών του 2020, επιμένει πως η νίκη εκλάπη από τον Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο. Η 53χρονη πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια απειλεί ταυτόχρονα ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα στην Αριζόνα εάν ηττηθεί: «Θα κερδίσω τις εκλογές, αυτό είναι το αποτέλεσμα που θα δεχτώ», διεμήνυσε η υποψήφια στο CNN.
Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, που ουδέποτε παραδέχτηκε πως ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020, μοιάζει επίσης να προετοιμάζεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των «midterms» αν δεν είναι ικανοποιητικό για τους Ρεπουμπλικάνους.
Αυτό θα έβαζε «στον δρόμο προς το χάος την Αμερική», επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας τους συμπολίτες του να εναντιωθούν «στην πολιτική βία και στον εκφοβισμό των ψηφοφόρων».
Έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση του Πολ Πελόσι, του συζύγου της απερχόμενης προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος υπέστη επίθεση με σφυρί μέσα στο σπίτι του τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ο δράστης επέμενε να μάθει πού ήταν η σύζυγός του Νάνσι.
Μέλη εκλογικών επιτροπών και αιρετοί τονίζουν πως διαπιστώνουν αύξηση των απειλών και των εκφοβισμών.
Όμως το «επείγον» για τους Αμερικανούς είναι ο πληθωρισμός
Αυτοί που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας είναι «αποφασισμένοι» και ενίοτε «καταφέρνουν να ακουστούν», είπε ο κ. Μπάιντεν, που προσπαθεί, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, να βάλει στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι προτιμούν απλούστατα να επιτίθεται στον απολογισμό του στο πεδίο της οικονομίας.
Κατηγορώντας ασταμάτητα τον Δημοκρατικό πρόεδρο πως αντιμετωπίζει με ανεπαρκή τρόπο τον «ανελέητο» πληθωρισμό, οι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν όλο και πιο σίγουροι πως θα του στερήσουν την ισχνή πλειοψηφία της παράταξής του και στα δυο σώματα του Κογκρέσου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Quinnipiac που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη, το 36% των Αμερικανών θεωρεί πως το πιο «επείγον» ζήτημα για τη χώρα είναι ο πληθωρισμός.
Το δικαίωμα στην άμβλωση, με επικλήσεις στην υπεράσπιση του οποίου οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να κινητοποιήσουν τη βάση τους, ακολουθεί σε απόσταση (10%). Η υπεράσπιση των εκλογικών διαδικασιών απασχολεί ένα 6%.
Αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το GOP έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τη Βουλή, πάντως η τύχη της Γερουσίας μοιάζει λιγότερο σίγουρη.
Ο Τζο Μπάιντεν πασχίζει να γυρίσει το ρεύμα. Οι Αμερικανοί «υποφέρουν» από τον πληθωρισμό, αναγνώρισε νωρίτερα χθες στον Λευκό Οίκο, σε εκδήλωση για την απασχόληση στη βιομηχανία.
Καθώς συναντούν μετωπικό άνεμο, κάποιοι Δημοκρατικοί καλούν το… ιππικό, στο οποίο εναποθέτουν τις ελπίδες τους πως θα τους σώσει: ιδίως, μεταξύ άλλων ταλαντούχων ρητόρων, τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
«Αν νιώθετε άγχος ή απόγνωση αυτή τη στιγμή (…), μην διαμαρτύρεστε» και κυρίως «μην αφήσετε την άλλη πλευρά να σας πείσει ότι η ψήφος σας δεν μετράει», νουθέτησε ο κ. Ομπάμα χθες στην Αριζόνα — την πολιτεία που διεκδικεί η Κάρι Λέικ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ