Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τρίτη μια περιορισμένη χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων που είχαν επιβάλει στη Βενεζουέλα με στόχο, όπως υποστηρίζουν, να ενθαρρύνουν την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης.
Η απόφαση αυτή «συνδέεται με τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» στο Μεξικό, ώστε να βρεθεί διέξοδος στην πολιτική κρίση, ανέφερε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Οι ΗΠΑ ήραν την Δευτέρα και ορισμένες κυρώσεις που είχαν επιβάλει στην Κούβα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, τη μεταφορά χρημάτων και την αεροπορική σύνδεση του νησιού.
Αν και η αμερικανική κυβέρνηση κάνει λόγο για σύμπτωση, δεν είναι τυχαίο ότι η χαλάρωση των μέτρων συμβαίνει λίγες εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο της Αμερικής που θα φιλοξενήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Λος Άντζελες, στις αρχές Ιουνίου. Το Μεξικό και άλλες χώρες απειλούν να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο αυτήν εάν δεν προσκληθούν η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας αποφασίστηκε «κατόπιν αιτήματος της μεταβατικής κυβέρνησης» του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι κανένα από τα μέτρα που θα καταργηθούν δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του καθεστώτος του Καράκας. Η αμερικανική πολιτική απέναντι στη Βενεζουέλα διατηρείται απαράλλακτη και οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο εάν υπάρξει εκδημοκρατισμός και ελεύθερες εκλογές. Αντιθέτως, θα επιβληθούν ακόμη βαρύτερες κυρώσεις εάν η διαδικασία εκτροχιαστεί.