Δεν ρίχνει φως στο ερώτημα σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού το πόρισμα της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είχε ζητήσει ο Τζο Μπάιντεν σχετικά, με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ να το χαρακτηρίζουν «ασαφές».
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, οι υπηρεσίες εξακολουθούν να διχάζονται σχετικά με το αν ο ιός προήλθε από φυσικής μετάδοση των ζώων στον άνθρωπο ή από κάποιο εργαστηριακό ατύχημα.
Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δώσει στις υπηρεσίες πληροφοριών διορία 90 ημερών για την αξιολόγηση των στοιχείων και τη σύνταξη μιας έκθεσης, η οποία θα μπορούσε να δώσει περισσότερες και ακριβείς πληροφορίες, σχετικά με την προέλευση του θανατηφόρου ιού.
Την απόφαση αυτή του Μπάιντεν επηρεάσε, σε μεγάλο ποσοστό, το γεγονός πως κάποιοι ερευνητές του εργαστηρίου της Ουχάν νοσηλεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2019 με συμπτώματα της νόσου, καθώς και η αρνητική στάση της Κίνας για μια ενδελεχή έρευνα σχετικά με τη θεωρία του εργαστηρίου.
Χθες, πάντως, η Κίνα επέκρινε την «πολιτικοποίηση» από την Ουάσινγκτον των προσπαθειών να εντοπιστεί η προέλευση του κορωνοϊού και απαίτησε να ερευνηθεί ένα στρατιωτικό εργαστήριο των ΗΠΑ, κι ενώ επίκεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών.
«Το να φορτώνονται οι ευθύνες στην Κίνα δεν μπορεί να εξαγνίσει τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Φου Κονγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου.
«Να ερευνήσουν οι ΗΠΑ και τα δικά τους εργαστήρια»
Η Κίνα έχει πει πως η διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και έχει χλευάσει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός διέφυγε από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις COVID-19 στα τέλη του 2019, προκαλώντας το ξέσπασμα της πανδημίας.
Η Κίνα αντέτεινε ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο στο Φορτ Ντέτρικ, στο Μέριλαντ, το 2019.
«Είναι δίκαιο, αν οι ΗΠΑ επιμένουν ότι αυτή είναι μια έγκυρη υπόθεση, να καλέσουν με τη σειρά τους να γίνει μια έρευνα στα εργαστήριά τους», είπε ο Φου.