Ηνωμένα Έθνη: Κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών αποστολών

Οι 193 χώρες-μέλη μπόρεσαν να έλθουν σε συμφωνία, χθες Τρίτη

Οι 193 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών μπόρεσαν χθες Τρίτη να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών αποστολών την επόμενη οικονομική χρονιά, αποτρέποντας το «πάγωμα» των αποστολών από αύριο Πέμπτη, ενημέρωσαν χθες Δευτέρα διπλωματικές πηγές.

 

 

Σχέδιο απόφασης υιοθετήθηκε από την 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία χειρίζεται τις οικονομικές υποθέσεις.

 

Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε προβλέπει δαπάνες περίπου 6,5 δισεκ. δολαρίων και καλύπτει περίοδο 12 μηνών όπως κάθε χρόνο, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2021 ως τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το ποσό είναι πρακτικά το ίδιο με αυτό που είχε εγκριθεί πέρυσι.

 

«Όλα τα αιτήματα όλων των αντιπροσωπειών εγκαταλείφθηκαν ταυτόχρονα, επιτρέποντας την υιοθέτηση απόφασης», εξήγησε διπλωμάτης, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

 

Η ΓΣ του ΟΗΕ αναμένεται να εγκρίνει επίσημα την απόφαση σήμερα και να επιτρέψει έτσι στις ειρηνευτικές αποστολές – είναι περίπου είκοσι σε διεθνές επίπεδο και σε αυτές συμμετέχουν κάπου 100.000 κυανόκρανοι – να συνεχίσουν να κάνουν τις δαπάνες τους, να εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή συνέχεια.

 

«Έχομε πλέον την εξουσιοδότηση για τις απαραίτητες δαπάνες από την 1η Ιουλίου χωρίς καμιά διακοπή των επιχειρήσεων, κι αυτό είναι καλό νέο», σημείωσε με ικανοποίηση ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του οργανισμού.

 

«Η μείωση των επιχειρήσεων θα περιόριζε τη δυνατότητα των αποστολών να εκπληρώνουν την εντολή τους, που συνίσταται για παράδειγμα στην υποστήριξη των χωρών που τις φιλοξενούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την προστασία των αμάχων, μεταξύ άλλων», είχε προειδοποιήσει ο ίδιος την προηγουμένη.

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αυτές, η Κίνα – η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στη χρηματοδότηση των ειρηνευτικών αποστολών, με πάνω από το 15%, πίσω από τις ΗΠΑ (≈25%) –, καθώς και αφρικανικές χώρες πρόβαλαν αξιώσεις που είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο προτού τις αποσύρουν για να υιοθετηθεί ο προϋπολογισμός.

 

«Η Κίνα πληρώνει τόσα πολλά σήμερα που ήθελε να ελέγχει και το παραμικρό έξοδο και έθεσε υπό ομηρία τις ροές του προϋπολογισμού αποτρέποντας τη συνολική συμφωνία», αφηγήθηκε διπλωμάτης που ζήτησε επίσης να μην κατονομαστεί.

 

Ερωτηθείσα σχετικά η κινεζική αποστολή στον ΟΗΕ υπεραμύνθηκε της στάσης του Πεκίνου. «Ως υπεύθυνη χώρα, η Κίνα διαδραματίζει πάντα εποικοδομητικό ρόλο» και ευνόησε την «πρόοδο της 5ης επιτροπής στην τελική φάση του έργου της», διαβεβαίωσε εκπρόσωπός της.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεισφορά της οποίας στη χρηματοδότηση των ειρηνευτικών αποστολών ξεπερνά το 24% του συνόλου του προϋπολογισμού, αντέδρασε έντονα νωρίτερα στην απουσία συναίνεσης για το σχέδιο απόφασης.

 

«Η χρόνια ανικανότητά μας να τηρήσουμε τις προθεσμίες θέτει το σύνολο της αρχιτεκτονικής των ειρηνευτικών αποστολών σε κίνδυνο άνευ προηγουμένου», υπογράμμισε ο Τιμπό Καμελί, μέλος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ. Στο μέλλον, «ελπίζουμε», θα υιοθετηθούν «πιο εποικοδομητικές προσεγγίσεις», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.

 

Ο προϋπολογισμός των ειρηνευτικών επιχειρήσεων είναι χωριστός από τον κανονικό προϋπολογισμό του ΟΗΕ (3,07 δισεκ. δολάρια), που καλύπτει κάθε φορά το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Δεκέμβριο και επίσης μετατρέπεται συχνά σε αντικείμενο περίπλοκων, δύσκολων διαπραγματεύσεων που διαρκούν ως την ύστατη στιγμή.