Ινδονησία: Οργή και αναζήτηση ενόχων

Η πολύνεκρη τραγωδία στην Ινδονησία περνάει πλέον σε άλλη φάση, καθώς εν μέσω διαμαρτυρίων η κυβέρνηση προχωρά σε σύσταση επιτροπής για τα αίτια, με όλους ανεξαιρέτως να τελούν υπό έρευνα

Την απόλυση του επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη Μάλανγκ όπου εκτυλίχθηκε μία από τις πιο πολύνεκρες ποδοσφαιρικές τραγωδίες, αποφάσισαν χθες οι ινδονησιακές αρχές, κι ενώ οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν τον εντοπισμό των ενόχων και την απόδοση δικαιοσύνης.

«Με βάση την έρευνά μας (…) ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας έλαβε την απόφαση να απολύσει τον αρχηγό της αστυνομίας της Μάλανγκ, Φέρλι Χινταγιάτ και να τον αντικαταστήσει», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας, Ντένι Πρασέτιο.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν επίσης εννέα αστυνομικοί. «Κατόπιν οδηγιών του αρχηγού της εθνικής αστυνομίας ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Ανατολική Ιάβα έθεσε σε διαθεσιμότητα εννέα αστυνομικούς. Ολοι τελούν υπό έρευνα», είπε ο Πρασέτιο για να συμπληρώσει πως συνολικά 28 αστυνομικοί ανακρίνονται.

Είχε προηγηθεί εντολή της κυβέρνησης προς την αστυνομία να εντοπίσει όσους με τις πράξεις τους προκάλεσαν την τραγωδία, ενώ έντονες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση είχαν ασκήσει και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Δεν είναι ηθική αλλά έγκλημα»

Η απόφαση των αστυνομικών να κάνουν χρήση χημικών στο στάδιο Karjutuhan, για να αποκρούσουν την εισβολή των οπαδών της Αρέμα, προκαλώντας το μακελειό που οδήγησε στον θάνατο 125 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 32 παιδιά ηλικίας τριών έως 17 ετών έχει εξοργίσει τους συγγενείς των θυμάτων που ζητούν δικαιοσύνη.

Η οργή τους αποτυπώνεται στα γκράφιτι έξω από το ματωμένο στάδιο. «Τα αδέλφια μου σκοτώθηκαν. Ερευνήστε διεξοδικά». «ACAB», το ακρωνύμιο για το «όλοι οι μπάτσοι είναι μπάσταρδοι», είναι γραμμένο σε άλλο τοίχο.

Βίντεο που ανέβηκαν στα social media δείχνουν πως μεταξύ των δυνάμεων καταστολής στον αγωνιστικό χώρο βρίσκονταν και στρατιώτες.

Ο διοικητής των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Ινδονησίας (TNI) Αντίκα Περκάσα παραδέχτηκε χθες πως είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για αυτοάμυνα αλλά για «εγκληματική πράξη». «Δεν είναι ηθική αλλά έγκλημα». Καλεί επίσης τους πολίτες να στείλουν βίντεο για να εντοπιστούν οι ένοχοι αυτών των πράξεων.

Τις επόμενες ώρες θα συσταθεί επίσης κοινή ανεξάρτητη διερευνητική ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι του ποδοσφαίρου και του Τύπου και ειδικοί για να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας.

«Η ομάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της σε δύο ή τρεις εβδομάδες», ανέφερε ο υπουργός Ασφάλειας Μοχάμεντ Μαχφούντ. Με απόφαση του προέδρου της Ινδονησίας Γιόκο Βιντόντο θα δοθεί αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων ύψους 50 εκατ. ρουπίων που αντιστοιχούν σε περίπου 3.340 ευρώ.

«Σκηνές βγαλμένες από πόλεμο»

Από τους 125 νεκρούς μόνο μία σορός δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα, ενώ οι μαρτυρίες όσων έζησαν την κόλαση εκείνων των ωρών είναι συγκλονιστικές.

«Η οικογένειά μου κι εγώ δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη», λέει η Εντά Βαχιούνι, η μεγαλύτερη αδελφή δύο αγοριών, του Αχμάντ Κάχιο, 15 ετών και του Μοχάμεντ Φαρέλ 14, που έχασαν τη ζωή τους στο στάδιο Kanjuruhan. «Αγαπούσαν το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είχαν δει ποτέ την Αρέμα ζωντανά στο γήπεδό της, ήταν η πρώτη τους φορά», λέει η Εντά.

Ο βραζιλιάνος τερματοφύλακας της Αρέμα, Αντιλσον ντος Σάντος συγκρίνει τον αγωνιστικό χώρο με πεδίο μάχης. «Είδαμε ανθρώπους να πεθάνουν στα αποδυτήρια. Αυτές οι σκηνές ήταν βγαλμένες από τον πόλεμο. Ηταν σαν να ήταν πεδίο μάχης του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία και όχι ένας αγωνιστικός χώρος. Ηταν μόνο χάος και πανικός».

«Αρχισαν να φέρνουν τους πιο σοβαρά τραυματισμένους στο εσωτερικό των αποδυτηρίων. Είδαμε ανθρώπους να πεθάνουν, ήμουν απελπισμένος».

Η ρίψη των δακρυγόνων από την αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος που είχε εισβάλει στο γήπεδο για να διαμαρτυρηθεί για την ήττα της Αρέμα από την Περσέμπαγια Σουράμπαγια σε συνδυασμό με τους περίπου 4.000 υπεράριθμους που εισήλθαν στο στάδιο, αποτελούν κατά πολλούς τη βασική αιτία της τραγωδίας.

«Αν δεν υπήρχαν δακρυγόνα ίσως να μην υπήρχε και αυτό το χάος», δήλωσε ο Χοριούλ Ανάμ, επίτροπος την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ινδονησίας.

Η εφημερίδα «Koran Tempo» κυκλοφόρησε χθες με πρωτοσέλιδο μαύρη σελίδα που στο κέντρο έγραφε «Η Δική μας Ποδοσφαιρική Τραγωδία» μαζί με τη λίστα των νεκρών.

Σε μια δακρύβρεχτη ομιλία σε ζωντανή μετάδοση ο πρόεδρος της Αρέμα Γκιλάνγκ Βίντια Πραμανά απολογήθηκε για τον ρόλο του συλλόγου στην τραγωδία.

«Εγώ, ως πρόεδρος της Αρέμα, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν. Απολογούμαι βαθιά στα θύματα, τις οικογένειές τους, σε όλους τους Ινδονήσιους και στη Λιγκ 1».