Και το όνομα αυτής: Νουσαντάρα. Ο λόγος για τη νέα πρωτεύουσα της Ινδονησίας, η οποία μπορεί ακόμη να μην έχει οικοδομηθεί, όμως πλέον είναι και επισήμως βαφτισμένη, με το όνομά της να μεταφράζεται σε «Αρχιπέλαγος», ενώ η ύπαρξή της θα επισημοποιηθεί με τη μετακίνηση των κυβερνητικών υπηρεσιών στην επαρχία του Ανατολικού Καλιμαντάν, από τη Τζακάρτα, που βρίσκεται στο νησί της Ιάβας.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Γουιντόντο ανακοίνωσε αρχικά το σχέδιό της… μετακόμισης της πρωτεύουσας της πολυπληθούς χώρας του το 2019. Αιτία για αυτή την απόφαση, η κλιματική αλλαγή, αφού η Τζακάρτα αντιμετωπίζει τεράστιες περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και η επίτευξη του στόχου της αναδιανομής του πλούτου. Η πανδημία έβαλε φρένο (και) σε αυτό το σχέδιο, όμως δεν αποκλείεται η υλοποίησή του να ξεκινήσει από το 2024.
Οι στόχοι της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση ελπίζει πως με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να ανακουφίσει την Τζακάρτα από τα βάρη της. Αυτή τη στιγμή, στην πόλη ζουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι, που είναι αντιμέτωποι με διαβόητη κυκλοφοριακή κίνηση, συχνές πλημμύρες, αλλά και με το γεγονός ότι ζουν σε μια από τις ταχύτερα… βυθιζόμενες πόλεις του πλανήτη, εξαιτίας της υπερβολικής άντλησης υπόγειων υδάτων. Ολόκληρα τμήματα της βόρειας Τζακάρτα βυθίζονται περίπου κατά 25 εκατοστά κάθε χρόνο, εξαιτίας της καθίζησης – και σε αυτά ανήκει και ο κυματοθραύστης που υποτίθεται ότι θα προστάτευε τις κοινότητες.
Ζητήματα ονομασίας
Το νέο όνομα φαίνεται ότι παίδεψε τους Ινδονήσιους, με τον Γουιντόντο να το διαλέγει ανάμεσα σε πάνω από 80 επιλογές, θεωρώντας ότι αντανακλά καλύτερα τη γεωγραφία της χώρας του, σύμφωνα με τον Σουχάρσο Μονοάρφα, τον υπουργό σχεδιασμού εθνικής ανάπτυξης.
Ορισμένοι έχουν σημειώσει ότι η επιλογή αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση, καθώς η λέξη «Νασουντάρα» χρησιμοποιείται και για να περιγράψει το σύνολο του νησιωτικού κράτους. Άλλοι πάλι έχουν αμφισβητήσει την επιλογή της λέξης, που προέρχεται από τη γλώσσα της Ιάβας, για μια πρωτεύουσα που θα χτιστεί στο Καλιμάνταν.
Η κατασκευή θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, καθώς το ινδονησιακό κοινοβούλιο ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο την Τρίτη.
Το σχέδιο
Μετακινώντας την πρωτεύουσα, η κυβέρνηση ελπίζει να μπορέσει να προχωρήσει και σε αναδιανομή του πλούτου. Η Ιάβα φιλοξενεί το 60% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και πάνω από τη μισή οικονομική της δραστηριότητα – παρά το γεγονός ότι το Καλιμάνταν έχει σχεδόν τετραπλάσια έκταση.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, η Τζακάρτα θα παραμείνει εμπορικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, όμως οι κυβερνητικές διοικητικές υπηρεσίες θα μετακινηθούν στο Ανατολικό Καλιμαντάν, περίπου 2.000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τζακάρτα. Η νέα πρωτεύουσα θα χτιστεί στις περιοχές της Βόρειας Πενατζάμ Πασέρ και της Κουτάι Καρτανεγκάρα.
Οικολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η μετακίνηση αυτή απειλεί να επιταχύνει τη μόλυνση του Ανατολικού Καλιμαντάν και να έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή των τροπικών δασών που φιλοξενούν τους ουραγκοτάγκους, τις αρκούδες της Μαλαισίας και τις μαϊμούδες με τις μεγάλες μύτες.