Δώδεκα γυναίκες που εργάζονταν σε παράνομο χρυσωρυχείο στην επαρχία της Βόρειας Σουμάτρας στην Ινδονησία σκοτώθηκαν από κατολίσθηση που προκλήθηκε και είχε ως συνέπεια να καταπλακωθούν από τη λάσπη, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Πολλά αυτοσχέδια ορυχεία υπάρχουν στην Ινδονησία, η οποία είναι πλούσια σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων, και οι κάτοικοι ψάχνουν συχνά σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία για να βρουν ίχνη χρυσού χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας.
Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες, Πέμπτη, στην περιοχή Μανταλίνγκ Νατάλ και οι 12 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικίας 30 ως 50 ετών και έψαχναν για χρυσό σε εγκαταλελειμμένο παράνομο χρυσωρυχείο.
“Δώδεκα γυναίκες καταπλακώθηκαν από κατολίσθηση (που προκλήθηκε) σε πλαγιά και σκοτώθηκαν όλες”, διευκρίνισε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Μάρλον Ρατζαγκουκγκούκ χθες το βράδυ στο AFP, διευκρινίζοντας ότι τα θύματα δεν ήταν επαγγελματίες μεταλλωρύχοι.
Δύο γυναίκες που εργάζονταν μαζί τους κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και έτρεξαν σε κοντινό χωριό για να ειδοποιήσουν τις αρχές.
Τα σωστικά συνεργεία εργάζονταν για ώρες για να ανασύρουν τα πτώματα, τα οποία βρισκόντουσαν σε τρύπα βάθους δύο μέτρων που ήταν γεμάτη λάσπη.
“Οι σοροί των γυναικών έχουν παραδοθεί στις οικογένειές τους”, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
Μεγάλος αριθμός μεταλλωρυχείων υπάρχει σε αυτήν την περιοχή, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Μεντάν της επαρχίας της Βόρειας Σουμάτρας και στην οποία πολλά ορυχεία έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους.
Συχνά είναι τα δυστυχήματα στο αρχιπέλαγος στην νοτιοανατολική Ασία που προκαλούνται από κατολισθήσεις, οι οποίες αποτελούν συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών.
Πέρυσι έξι εργαζόμενοι σε ορυχείο σκοτώθηκαν από την κατάρρευση παλιού παράνομου ορυχείου στην Παρίτζι Μουτόνγκ στη νήσο Σουλαουέσι.
Το 2020, έντεκα εργαζόμενοι σε ορυχείο στην Σουμάτρα σκοτώθηκαν από κατολίσθηση που προκλήθηκε από ισχυρές βροχοπτώσεις.