Quantcast

Ιαπωνία: Ο πρώην ΥΠΕΞ νικητής στις εκλογές για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

Η νίκη του αυτή στις εσωκομματικές εκλογές, του διασφαλίζει ουσιαστικά ότι θα αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία τον Γιοσιχίντε Σούγκα

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, εξελέγη σήμερα επικεφαλής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), με τη νίκη του αυτή στις εσωκομματικές εκλογές να του διασφαλίζει ουσιαστικά ότι θα αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία τον Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο 64χρονος Κισίντα προηγείτο στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα για την εκλογή του νέου επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος και επικράτησε στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας με 257 ψήφους έναντι 170 που εξασφάλισε ο αντίπαλός του, ο 58χρονος Τάρο Κόνο, ο “Κύριος Εμβολιασμός” της απερχόμενης κυβέρνησης και μια από τις πιο γνωστές πολιτικές προσωπικότητες του αρχιπελάγους.

Ο νικητής των σημερινών εκλογών θα οριστεί πρωθυπουργός σε ψηφοφορία που θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου στο κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το LDP, και θα οδηγήσει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν ως τον Νοέμβριο.

Οι εσωκομματικές εκλογές στο κυβερνών κόμμα ήταν αυτήν την φορά εξαιρετικά αμφίρροπες, κυρίως διότι οι περισσότερες από τις ισχυρές πτέρυγες του κόμματος δεν είχαν δώσει οδηγίες για την ψηφοφορία στα μέλη τους.

Δύο γυναίκες, η 60χρονη υπερεθνικίστρια Σαναέ Τακάιτσι και η 61χρονη γνωστή για τις φεμινιστικές της θέσεις πρώην υπουργός Σέικο Νόντα, βρίσκονταν μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που αναμετρήθηκαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του LDP, γεγονός ασυνήθιστο στην χώρα αυτή που δεν είχε ποτέ γυναίκα πρωθυπουργό και που μετρά λίγες γυναίκες μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων.

Αυτές τερμάτισαν στην τρίτη και στην τέταρτη θέση αντίστοιχα στον πρώτο γύρο της διαδικασίας.

Ο Φούμιο Κισίντα, ο οποίος είναι γνωστός για την καλλιέργεια πνεύματος συναίνεσης, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 2012 ως το 2017 στην κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε.

Δεινός υπέρμαχος του πυρηνικού αφοπλισμού στον κόσμο, είχε κυρίως συμβάλει στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Χιροσίμα το 2016, η οποία ήταν η πρώτη ενός εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου στην πόλη αυτή που καταστράφηκε από την ατομική βόμβα το 1945.

Αυτό δεν τον εμποδίζει ωστόσο να τάσσεται υπέρ της επανεκκίνησης της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, η χρήση της οποίας έχει περιοριστεί πολύ μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Πριν από τις εσωκομματικές εκλογές ο πρώην τραπεζίτης είχε δεσμευτεί να ενισχύσει τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας που συνδέονται με την πανδημία του νέου κορονοϊού αν εκλεγεί, ενώ είχε επιδιώξει να επωφεληθεί της δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που είχε οδηγήσει στην πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης Σούγκα.

Επίσης είχε προβάλλει την ικανότητά του να ακούει και είχε καλέσει τους Ιάπωνες να μοιράζονται μαζί του τα αιτήματά τους και τις ιδέες τους, όπως και την βούλησή του για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

“Οι άνθρωποι θέλουν μια πολιτική γενναιοδωρίας”, δήλωνε.

Ο Κισίντα θα έχει να αντιμετωπίσει μια πληθώρα προκλήσεων, από την καθοδήγηση μιας οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία της COVID-19 ως τις απειλές που αντιπροσωπεύουν η Βόρεια Κορέα και η Κίνα, αλλά δεν αναμένεται να μπορεί να αλλάξει ριζικά την εξωτερική, οικονομική ή στρατιωτική πολιτική της Ιαπωνίας.