Ιαπωνία: Κρατούμενοι καταδικασμένοι σε θάνατο μηνύουν την κυβέρνηση – Για ποιο λόγο

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση

Μία ενδιαφέρουσα δικαστική διαμάχη αναμένεται να λάβει χώρα στην Ιαπωνία, μετά από μήνυση κρατουμένων στην κυβέρνηση.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, οι τρεις κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, μηνύουν την κυβέρνηση, για να σταματήσουν οι εκτελέσεις δια απαγχονισμού.

Το νομικό επιχείρημα των κρατουμένων εντοπίζεται στο γεγονός ότι η μέθοδος του απαγχονισμού, σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, χαρακτηρίζεται ως απάνθρωπη.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται μέσα από τη μήνυσή τους ζητούν από την ιαπωνική κυβέρνηση 33 εκατομμύρια γιεν (σ.σ. 230.257.89 ευρώ) ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, Kyodo News, λένε ότι το να ζουν με το φόβο του θανάτου για πολλά χρόνια έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προέβη σε κανένα σχόλιο σχετικά με την καταγγελία των κρατουμέων, καθώς δεν την είχε λάβει ακόμη.

Δικηγόρος των κρατουμένων, Kyoji Mizutani, διαμήνυσε ότι ελπίζει η αγωγή να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της θανατικής ποινής στην Ιαπωνία.

Η αγωγή έρχεται μετά την προσφυγή δύο άλλων κρατουμένων στην Οσάκα κατά των αυθημερόν εκτελέσεων στα τέλη του περασμένου έτους.

Ενημέρωση πριν την εκτέλεση

Οι κρατούμενοι, μάλιστα, φέρονται να ενημερώνονται μόνο λίγες ώρες πριν από την εκτέλεσή τους, για το οποίο η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι γίνεται, για να μην υποφέρουν οι κρατούμενοι.

“Οι θανατοποινίτες ζουν με το φόβο κάθε πρωί ότι αυτή η μέρα θα είναι η τελευταία τους”, δήλωσε ένας άλλος δικηγόρος τους, ο Yutaka Ueda.

Λίγο μετά την ανάληψη αυτής της νομικής δράσης, τρεις άνθρωποι απαγχονίστηκαν – οι πρώτες εκτελέσεις στην Ιαπωνία μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν δύο ετών. Τον Ιούλιο εκτελέστηκε επίσης ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία επτά ανθρώπων το 2008.

Ομάδες, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επικρίνει εδώ και καιρό την πρακτική του απαγχονισμού, λέγοντας ότι επηρεάζει την ψυχική υγεία των κρατουμένων. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι ανένδοτη ως προς την πρακτική, βασιζόμενη σε δημοσκοπήσεις.

Μια δημοσκόπηση κοινής γνώμης σε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους που διεξήχθη από το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου στα τέλη του 2019 διαπίστωσε ότι το 80% των ερωτηθέντων υποστήριζε την πρακτική αυτή.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 100 άνθρωποι είναι θανατοποινίτες.