Δεν αναμένονται δραστικές αλλαγές στην πολιτική.
Η κούρσα διαδοχής του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ξεκίνησε ανεπίσημα στην Ιαπωνία με κάποιους ενδιαφερόμενους να ανακοινώνουν τα σχέδιά τους να διεκδικήσουν το πόστο ένα 24ωρο αφότου ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Ο Άμπε είπε ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί για λόγους υγείας – λόγω επανεμφάνισης της ελκώδους κολίτιδας που τον ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια-, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου αποφασιστεί ποιος θα παραλάβει τα ηνία της κυβέρνησης της Ιαπωνίας. Η διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του παραμένει ασαφής με τα τοπικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές.
Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Άμπε ενδέχεται να ακολουθήσει την παραδοσιακή διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη με την εμπλοκή βουλευτών αλλά και στελεχών του κόμματος απ’ όλη την Ιαπωνία. Ωστόσο, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος και των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα δεν αποκλείεται να επιλεγεί μια ταχύτερη διαδικασία εκλογής με την εμπλοκή μόνον βουλευτών και των επικεφαλής των περιφερειακών επιτροπών του LDP. Η απόφαση αναφορικά με το πώς και πότε θα γίνει η εκλογή του διαδόχου του Άμπε αναμένεται στις αρχές της επόμενες εβδομάδας.
Ποιοι ενδιαφέρονται να διαδεχθούν τον Άμπε στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας
Ορισμένοι επίδοξοι υποψήφιοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να παραλάβουν το τιμόνι της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο 63χρονος επικεφαλής χάραξης πολιτικής του LDP και πρώην ΥΠ ΕΞ Φούμιο Κισίντα, ένας μετριοπαθής πολιτικός που θεωρείται προσωπική επιλογή του Άμπε για τη διαδοχή του καθώς και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα, δημοφιλής στις τάξεις των ψηφοφόρων αλλά με λιγότερη κομματική υποστήριξη σε σχέση με ορισμένους άλλους υποψηφίους.
Ο υπουργός Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός Τάρο Άσο θεωρείτο επί μακρύ διάστημα πιθανός διάδοχος του Άμπε, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν θα μετάσχει στην κούρσα διαδοχής του. Στη λίστα των πιθανών υποψηφίων συγκαταλέγονται ο πανίσχυρος υπουργός Πρεδρίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, που θεωρείται φαβορί από πολλούς και ο νυν υπουργός Άμυνας και πρώην επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας, Τάρο Κόνο, άψογος χειριστής των social media, που όμως θεωρείται ότι συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, όπως και η μοναδική μέχρι στιγμής γυναίκα στη λίστα, η πρώην υπουργός Eσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, Σέικο Νόντα.
Δεν αναμένονται δραστικές αλλαγές στην πολιτική της Ιαπωνίας
Όποιος τελικά κι αν κόψει πρώτος το νήμα στην κούρσα διαδοχής, δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ακολουθούμενη πολιτική στην Ιαπωνία, εκτιμούν αναλυτές. «Δεν θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές σε τομείς – κλειδιά όπως η διπλωματία και η οικονομία», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μεϊτζι του Τόκιο, Σινίτσι Νισικάουα, εκτιμώντας ότι ο διάδοχος του Άμπε θα είναι ουσιαστικά μεταβατικός πρωθυπουργός, αφού το LDP θα εκλέξει επίσημα το νέο ηγέτη του τον Σεπτέμβριο του 2021, έναν μήνα προτού στηθούν πιθανότατα οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.
Η πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Σέικο Νόντα θεωρείται ότι συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες να παραλάβει το τιμόνι της κυβέρνησης της Ιαπωνίας / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
Αν και δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις από τον διάδοχο του Άμπε στην πρωθυπουργία, ωστόσο – όπως σημειώνει ο επίτιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Γιοσινόμπου Γιαμαμότο – θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλες προκλήσεις», η πιο άμεση εκ των οποίων θα είναι η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η κυβέρνηση Άμπε έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για την «αντιφατική και αργή» αντίδρασή της στην υγειονομική κρίση.
Οι διπλωματικές προκλήσεις, η Ολυμπιάδα του Τόκιο και η οικονομία «αγκάθια» για το διάδοχο του Άμπε
Από την άλλη πλευρά ο διάδοχος του Άμπε θα αντιμετωπίσει διπλωματικές προκλήσεις, π.χ. στις σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα, λόγω των εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, των εγχώριων ανησυχιών για θέματα που αφορούν το πού και πώς ξέσπασε η επιδημία και την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.
Ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός θα παραλάβει και την «καυτή πατάτα» των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που προγραμματίζονταν για το φετινό καλοκαίρι, αλλά αναβλήθηκαν για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και μέχρι στιγμής παραμένει ανοικτό αν θα πληρούνται τον Ιούλιο του 2021 οι προϋποθέσεις για την ασφαλή διεξαγωγή τους. Πέραν τούτου ο διάδοχος του Άμπε θα κληρονομήσει και τη διαχείριση μιας οικονομίας, που είχε πέσει σε ύφεση ήδη πριν την υγειονομική κρίση και ίσως δεχθεί νέα πλήγματα εφόσον νέα κύματα της πανδημίας υποχρεώσουν τις Αρχές να προχωρήσουν ξανά σε lockdown.