Η Βρετανία λέει ότι θα δώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία, σπάζοντας ένα δυτικό ταμπού

Οι δυτικές χώρες έχουν διστάσει να δώσουν στην Ουκρανία άρματα μάχης και άλλα ισχυρά όπλα - Καθώς πληθαίνουν οι ανοιξιάτικες μάχες, αυτό φαίνεται να αλλάζει

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Μετά από καιρό άρνησης παροχής στην Ουκρανία μερικών από τα πιο ισχυρά όπλα της Δύσης, η Βρετανία ανέφερε το Σάββατο ότι θα δώσει άρματα μάχης στις ουκρανικές δυνάμεις για να τις βοηθήσει να προετοιμαστούν για τις αναμενόμενες ρωσικές επιθέσεις την προσεχή άνοιξη.

Σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times έγραψαν ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη «φιλοδοξία» του να παράσχει βρετανικά άρματα μάχης και πρόσθετα συστήματα πυροβολικού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. Πριν από τη βρετανική δήλωση, ο κ. Zelensky ευχαρίστησε τον κ. Sunak για «τις αποφάσεις που όχι μόνο θα μας ενισχύσουν στο πεδίο της μάχης, αλλά και θα στείλουν το σωστό μήνυμα σε άλλους εταίρους».

Τα βρετανικά Challenger II θα είναι τα πρώτα δυτικής κατασκευής άρματα μάχης που θα σταλούν στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ανησυχούν εδώ και καιρό ότι η αποστολή αρμάτων μάχης και άλλων ισχυρών όπλων που θα αύξαναν σημαντικά την ικανότητα της Ουκρανίας να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσε να ωθήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Β. Πούτιν να κλιμακώσει τη σύγκρουση, ακόμη και με πιθανές επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων ή με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μικρής κλίμακας.

Αλλά αυτή η σκέψη έχει αρχίσει να αλλάζει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο χρόνος πιέζει για να βοηθήσουν την Ουκρανία να προετοιμαστεί για μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση αυτή την άνοιξη και, όπως λένε ορισμένοι, για μια δική της αντεπίθεση. Έχουν γίνει πιο πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους, εν μέρει επειδή οι Ουκρανοί έχουν καλές επιδόσεις στο πεδίο της μάχης και έχουν χρησιμοποιήσει πολύ καλά άλλα εξελιγμένα δυτικά όπλα και εντός των ορίων που έχουν θέσει οι σύμμαχοί τους.

Η βρετανική ανακοίνωση θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στη Γερμανία να στείλει τα πολυπόθητα άρματα μάχης Leopard 2

Το Κίεβο παρακαλούσε για δυτικά άρματα μάχης σχεδόν από την αρχή του πολέμου για να συμπληρώσει τα σοβιετικής εποχής και ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης και εκείνα που προμηθεύτηκαν από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τα εν λόγω άρματα φθείρονται γρήγορα μετά από μήνες μάχης, ενώ εξαντλούνται και τα πυρομαχικά που δεν παράγονται πλέον.

Η προσπάθεια ικανοποίησης των αιτημάτων του Κιέβου επιταχύνθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς η βρετανική και η πολωνική κυβέρνηση προέτρεψαν δημοσίως σε αλλαγή της στάσης της δυτικής συμμαχίας. Η βρετανική ανακοίνωση θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στη Γερμανία να στείλει τα πολυπόθητα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ή τουλάχιστον να επιτρέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν αυτά τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης να τα δώσουν στην Ουκρανία. Η Πολωνία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα στείλει μερικά από τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης της, αν και το Βερολίνο θα πρέπει να το επιτρέψει.

Σχεδιασμένα πριν από περισσότερο από έναν αιώνα για να διασπάσουν τον πόλεμο χαρακωμάτων, τα τανκς συνδυάζουν δύναμη πυρός, κινητικότητα και κρουστικό αποτέλεσμα. Οπλισμένα με μεγάλα κανόνια, κινούμενα με πέλματα και κατασκευασμένα με περισσότερη προστατευτική θωράκιση από οποιοδήποτε άλλο όπλο στο πεδίο της μάχης, τα άρματα μπορούν να διασχίσουν ανώμαλα, λασπώδη ή αμμώδη εδάφη όπου τα τροχοφόρα οχήματα μάχης μπορεί να δυσκολευτούν.

Στην Ουκρανία, αξιωματούχοι λένε ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα – συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων μάχης πεζικού που η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα στείλουν στην Ουκρανία – θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στις μάχες για τον έλεγχο των σφοδρά αμφισβητούμενων πόλεων και κωμοπόλεων στις ανατολικές επαρχίες που συνορεύουν με τη Ρωσία. Ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, ο στρατηγός Valery Zaluzhny, δήλωσε ότι ο στρατός του χρειάζεται περίπου 300 δυτικά άρματα μάχης και περίπου 600 δυτικά οχήματα μάχης πεζικού για να κάνει τη διαφορά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να μην δίνει τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης M1 Abrams

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι εξετάζεται μόνο ένας μικρός αριθμός αρμάτων μάχης, περίπου δώδεκα. Και υπάρχουν ορισμένα όπλα που οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας εξακολουθούν να αρνούνται να στείλουν, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν την κατεχόμενη Κριμαία και στρατιωτικούς στόχους εντός της ίδιας της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ ηγείται του συνασπισμού που προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα, εξακολουθεί να κρατάει πίσω τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης M1 Abrams.

Επίσης, το Σάββατο, η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων μακριά από τις γραμμές του μετώπου της Ουκρανίας, προκαλώντας και πάλι τον τρόμο στους κατοίκους ύστερα από δύο εβδομάδες σχετικής ηρεμίας κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής περιόδου διακοπών.

Ένα από τα χτυπήματα έπληξε μια εννεαώροφη πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες. Φωτογραφίες από τον τόπο του συμβάντος έδειχναν μια τεράστια πυρκαγιά να καίει μετά το χτύπημα, με σημαντικές ζημιές στο κτίριο κατοικιών. Στο Κίεβο, οι εκρήξεις που προκλήθηκαν από τους ρωσικούς πυραύλους ακούστηκαν λίγα λεπτά πριν ηχήσουν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στην πόλη, γεγονός σπάνιο. Ώρες αργότερα, τέθηκε σε ισχύ συναγερμός αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κατάληψη του Soledar θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη επιτυχία για τις δυνάμεις της

Ο Pavlo Kyrylenko, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας στην περιοχή του Ντονέτσκ που περιλαμβάνει το Soledar, δήλωσε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι εξακολουθούν να διεξάγονται σφοδρές μάχες γύρω από την ως επί το πλείστον εγκαταλελειμμένη πόλη.

Η κατάληψη του Soledar θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη επιτυχία για τις δυνάμεις της Μόσχας εδώ και μήνες και θα μπορούσε να τους δώσει νέες τοποθεσίες για να τοποθετήσουν πυροβολικό για τη μάχη για τη μεγαλύτερη κοντινή πόλη Μπαχμούτ. Θα μπορούσε επίσης να ασκήσει πίεση στις ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού που κατευθύνονται προς την Μπαχμούτ.

Αλλά στρατιωτικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η ίδια η πόλη έχει περιορισμένη στρατηγική αξία.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στους New York Times