Η Τζιλ Μπάιντεν συναντήθηκε με Ουκρανούς πρόσφυγες στη Σλοβακία

«Οι καρδιές του αμερικανικού λαού είναι με τις μητέρες της Ουκρανίας»

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με Ουκρανούς πρόσφυγες στην ανατολική Σλοβακία, στην τελευταία ημέρα της περιοδείας της στη Ρουμανία και τη Σλοβακία, με στόχο να επισκεφθεί Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στις χώρες αυτές και γυναίκες και παιδιά που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

 

Η Μπάιντεν συνομίλησε με οικογένειες προσφύγων, εθελοντές και εργαζόμενους σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη Κόσιτσε, στην ανατολική Σλοβακία, ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης για πάνω από 400.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορα προς τη Σλοβακία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, καταλάβαμε ότι πουθενά στην Ουκρανία δεν υπάρχει ασφάλεια», είπε στην Τζιλ Μπάιντεν η Βικτόρια Κούτοτσα, μια δασκάλα, η οποία έφυγε από την πόλη Ούζχοροντ, στη δυτική Ουκρανία, μαζί με την 7χρονη κόρη της.

Η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ρώτησε από την πλευρά της πώς εκείνη εξηγεί τον πόλεμο στα παιδιά.

«Είναι πολύ δύσκολο να τον εξηγήσεις. Το μόνο που είπα είναι ότι υπάρχει ένας πόλεμος και δεν μπορώ να τον εξηγήσω, διότι δεν γνωρίζω καν τον εαυτό μου», απάντησε η Ουκρανή πρόσφυγας.

«Είναι παράλογο», της είπε η Μπάιντεν, προτού αγκαλιάσει τη μητέρα και το παιδί της.

Η Τζιλ Μπάιντεν επισκέφθηκε, επίσης, ένα σχολείο όπου φοιτούν μικροί πρόσφυγες.

«Οι καρδιές του αμερικανικού λαού είναι με τις μητέρες της Ουκρανίας», τόνισε, ευχόμενη στις γυναίκες του σχολείου μια όμορφη Γιορτή της Μητέρας.

Μια γυναίκα εκεί είπε πως νιώθει ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να τους εξηγήσει κάποιος τον πόλεμο.

«Έχουν ανάγκη να κατανοήσουν γιατί βρισκόμαστε εδώ και γιατί λαμβάνουμε βοήθεια, γιατί έχουμε χωρίσει από τους συζύγους μας. Έχουν ανάγκη να κατανοήσουν τι συμβαίνει», σημείωσε.

Αργότερα σήμερα, η Τζιλ Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Βίσνε Νεμέτσκε, τον κυριότερο συνοριακό σταθμό στα 98 χιλιόμετρα συνόρων που μοιράζονται η Σλοβακία με την Ουκρανία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ