Η Τουρκία θα επικυρώσει στρατιωτική συμφωνία με την Ουγγαρία που περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Nordic Monitor η συμφωνία, η οποία οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ούγγρου υπουργού Άμυνας στην Τουρκία στις 24 Οκτωβρίου 2022, θεωρήθηκε ως ένδειξη νέων αγορών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας τους επόμενους μήνες

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε προς έγκριση στο κοινοβούλιο στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη με την Ουγγαρία τον Οκτώβριο του 2022. Η συμφωνία αποσκοπεί στη βελτίωση των στρατιωτικών σχέσεων και της ανταλλαγής πληροφοριών με την κεντροευρωπαϊκή χώρα.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Nordic Monitor η συμφωνία, η οποία οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ούγγρου υπουργού Άμυνας Kristóf Szalay-Bobrovniczky στην Τουρκία στις 24 Οκτωβρίου 2022, θεωρήθηκε ως ένδειξη νέων αγορών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας τους επόμενους μήνες.

Οι τομείς συνεργασίας στη συμφωνία αναφέρονται ως κοινή συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις και μη πολεμικές επιχειρήσεις, όπως η διατήρηση της ειρήνης, η ανθρωπιστική βοήθεια και οι επιχειρήσεις καταπολέμησης της πειρατείας. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στις δύο χώρες να συνεργαστούν στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το άρθρο IV παράγραφος 6 της συμφωνίας, τα μέρη συμφωνούν επίσης να μοιράζονται στρατιωτικές πληροφορίες. Επιπλέον, τα μέρη θα παρέχουν αμοιβαία υλικοτεχνική υποστήριξη.

Σε δήλωσή της προς τον Τύπο μετά την τελετή υπογραφής, ο Ούγγρος υπουργός Szalay-Bobrovniczky σημείωσε ότι από το 2017 επιδιώκουν να εφοδιάσουν τον ουγγρικό στρατό με εξοπλισμό συμβατό με το ΝΑΤΟ και ότι εμπιστεύονται την τουρκική αμυντική βιομηχανία στο θέμα αυτό.

Ο Szalay-Bobrovniczky δήλωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί 10 τεθωρακισμένα οχήματα Ejder Yalçın που παράγονται από την Τουρκία και ότι σύντομα θα λάβουν στην κατοχή τους άλλα 40.

Το τουρκικό Ejder Yalçın είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης 4×4 που αναπτύχθηκε για να ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των στρατιωτικών μονάδων και των δυνάμεων ασφαλείας τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές. Η Ουγγαρία εργάζεται επίσης για την αγορά στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία. Τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πέρυσι ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος KARAYEL-SU που αναπτύχθηκε από την τουρκική Vestel τέθηκε σε δοκιμαστικές μελέτες από τις ουγγρικές ένοπλες δυνάμεις.

Το Nordic Monitor σε προηγούμενο άρθρο του είχε ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία συμφώνησαν να διατηρήσουν τις αμυντικές συμβάσεις υπό αυστηρότερη μυστικότητα, συνάπτοντας συμφωνία για την ενίσχυση της ασφάλειας των διαβαθμισμένων πληροφοριών που σχετίζονται με τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αυξανόμενες στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ουγγαρίας έγκεινται στο γεγονός ότι η συμφωνία τέθηκε στη διαδικασία επικύρωσης πιο γρήγορα από άλλες διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία. Η συμφωνία στάλθηκε προς έγκριση στο κοινοβούλιο λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουγγαρία στις 31 Ιανουαρίου, αποτελώντας μήνυμα καλής θέλησης προς την ουγγρική πλευρά.

Μετά από μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ευτυχής που πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση στη Βουδαπέστη με τον Viktor Orban, και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και την πρόσκληση να επισκεφτεί την Τουρκία.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Ούγγρο ομόλογό του, Péter Szijjártó, ερωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους για τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Οι δύο χώρες είναι τα δύο τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ, τα κοινοβούλια των οποίων δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ των υποψήφιων χωρών Σουηδίας και Φινλανδίας.

Ενώ ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν είναι εναντίον της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία δεν ευνοεί προς το παρόν την ένταξη της Σουηδίας, αλλά ότι η στάση τους απέναντι στη Φινλανδία είναι πιο θετική. Ο Szijjártó, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, η οποία αναμένεται σύντομα να εγκρίνει τις αιτήσεις ένταξης, δήλωσε επίσης ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζονται όσοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις εντός του ΝΑΤΟ ως ευνοούμενοι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστήριξε ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι δύο χώρες του ΝΑΤΟ που επιθυμούν πραγματική ειρήνη στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ο Ούγγρος υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι η Ουγγαρία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης. Σημειώνεται ότι η τουρκική αντιπολίτευση ισχυρίζεται συχνά ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μιμείται την αντιδημοκρατική τακτική του Όρμπαν.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor