Quantcast

Η Τουρκία ψάχνει για Γκιουλενιστές στη Φινλανδία – Ζητά την έκδοση τους χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ένα έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών που περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor δείχνει ότι η τουρκική πρεσβεία στο Ελσίνκι συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα που πιστεύεται ότι συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν/Χιζμέτ

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Ένα έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών που περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor δείχνει ότι η τουρκική πρεσβεία στο Ελσίνκι συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα που πιστεύεται ότι συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν/Χιζμέτ, μια ομάδα που επικρίνει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να βοηθήσει στη διαμόρφωση νέων υποθέσεων έκδοσης, ενώ η Τουρκία και η Φινλανδία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ.

Το ενημερωτικό σημείωμα που διέρρευσε με ημερομηνία 19 Ιουλίου 2022 συντάχθηκε από τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών στην τουρκική πρεσβεία, μια νέα θέση για τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές, το προσωπικό των οποίων προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Η θέση σχεδιάστηκε για να πραγματοποιεί συντονισμένες εργασίες με την τουρκική αστυνομία και τη δικαιοσύνη το 2017, αφού αποκαλύφθηκε ότι Τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν τους αντιπάλους του Ερντογάν το 2016, μια σαφής παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και τις προξενικές υποθέσεις. Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι ανώτεροι πρέσβεις εξέφρασαν επανειλημμένα τη δυσφορία τους στις ετήσιες συναντήσεις των Τούρκων πρέσβεων, υποστηρίζοντας ότι τα καθήκοντα που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες τους φέρνουν σε δύσκολη θέση στις χώρες όπου υπηρετούν.

Το πρώτο μέρος του εγγράφου σκιαγράφησης προφίλ περιλαμβάνει πέντε πρόσωπα για τα οποία απορρίφθηκαν στο παρελθόν αιτήματα έκδοσης, καθώς και τους λόγους που ανέφεραν οι φινλανδικές αρχές.

Σύμφωνα με το σημείωμα του συμβούλου, οι φινλανδικές αρχές απέρριψαν ένα από τα αιτήματα της Τουρκίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι το άτομο δεν βρισκόταν στη Φινλανδία. Για δύο υπόπτους, το φερόμενο έγκλημα δεν συνιστά έγκλημα σύμφωνα με τη φινλανδική νομοθεσία και για δύο άτομα δεν είναι σαφές εάν τα φερόμενα εγκλήματα συνιστούν έγκλημα στη Φινλανδία ή όχι. Η Τουρκία απέσυρε ένα αίτημα έκδοσης δεδομένου ότι οι κατηγορίες κατά του εν λόγω προσώπου αποσύρθηκαν από τα τουρκικά δικαστήρια.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια του εγγράφου είναι ότι οι φινλανδικές αρχές δεν θεωρούν έγκλημα την κατάθεση χρημάτων στην προσκείμενη στον Γκιουλέν τράπεζα Asya ή τη λήψη μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων με την ονομασία ByLock.

Η τουρκική κυβέρνηση αποδέχθηκε δραστηριότητες όπως η κατοχή λογαριασμού στην Bank Asya, η κατοχή διοικητικής θέσης σε ίδρυμα που συνδέεται με το κίνημα Γκιουλέν, η συνδρομή στις εκδόσεις της ομάδας, η ιδιότητα μέλους συνδικαλιστικού οργάνου ή άλλου οργάνου με δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν και η χρήση της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock ως σημεία αναφοράς για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δεκάδων χιλιάδων οπαδών του κινήματος Γκιουλέν με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Στις 15 Νοεμβρίου η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σε μια απόφαση σχετικά με την αίτηση ενός κατηγορούμενου που συνδέεται με τον Γκιουλέν, ανακοίνωσε ότι «ως θέμα αρχής, η απλή χρήση ή η λήψη ενός μέσου κρυπτογραφημένης επικοινωνίας ή τραπεζικού λογαριασμού δεν μπορεί να υποδηλώνει, από μόνη της, απόδειξη συμμετοχής σε παράνομη ένοπλη οργάνωση, εκτός εάν υποστηρίζεται από άλλα αποδεικτικά στοιχεία, όπως αρχεία συνομιλιών».

Το δεύτερο μέρος του εγγράφου περιλαμβάνει τις διευθύνσεις και τους αριθμούς ταυτότητας 28 Τούρκων πολιτών, καθώς και τα ονόματα των ενώσεων που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν και στις οποίες έχουν συνεισφέρει. Ορισμένα από τα άτομα που έχουν καταγραφεί στο προφίλ τους αναφέρεται μόνο ότι συμμετείχαν σε δείπνο ιφτάρ σε σύλλογο που συνδέεται με τον Γκιουλέν. Για ένα άτομο αναφέρεται ότι ο γιος του συμμετείχε σε αθλητικό διαγωνισμό στη Φινλανδία. Το έγγραφο σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν εντάλματα σύλληψης για τα άτομα αυτά, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το είδος του εγκλήματος που μπορεί να έχουν διαπράξει.

Ο σύμβουλος ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών να συμβουλεύσει τις αρμόδιες αρχές να κινήσουν διαδικασίες έκδοσης, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Στις 28 Ιουνίου η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη υπέγραψαν μνημόνιο για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο η Τουρκία είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι ήταν αντίθετη.

Προφανώς, η Τουρκία ήθελε να ενισχύσει τη θέση της αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων που ζητούσε να εκδοθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Φινλανδία, δεδομένης της ημερομηνίας του εγγράφου.

Ο σύμβουλος σημειώνει ότι οι πληροφορίες συλλέγονται από ανοικτές πηγές, σαρώσεις του Τύπου και μια επισκόπηση των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ που συνδέονται με τον Γκιουλέν. Το γεγονός ότι τα στοιχεία διεύθυνσης πολλών ατόμων δεν έχουν παρασχεθεί, καθώς και η πληθώρα πληροφοριών που δεν βασίζονται σε αξιόπιστες πηγές δείχνει ότι το έγγραφο συντάχθηκε γρήγορα κατόπιν αιτήματος της τελευταίας στιγμής.

Το έγγραφο κατάρτισης προφίλ μεταφέρθηκε στην Άγκυρα από τον συνταγματάρχη της χωροφυλακής Murat Kerçek, τον σημερινό σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών στην πρεσβεία. Ο Kerçek υπηρέτησε προηγουμένως ως επικεφαλής ανάπτυξης λογισμικού στη Διοίκηση της Χωροφυλακής.

Τον Μάιο του 2021 το Nordic Monitor δημοσίευσε έγγραφα σκιαγράφησης προφίλ 31 Τούρκων υπηκόων στη Φινλανδία, οι οποίοι περιλαμβάνονταν σε φακέλους κατασκοπείας που είχαν αποσταλεί από Τούρκους διπλωμάτες στο Ελσίνκι. Κατηγορήθηκαν για «συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα» από τον εισαγγελέα Adem Akıncı. Η έρευνα βασίστηκε σε αρχεία πληροφοριών που δημιουργήθηκαν μεταξύ 2016 και 2018.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor