Η πόρτα της αναβαθμισμένης Τελωνειακής Ενωσης Ε.Ε. – Τουρκίας παραμένει μισάνοικτη, με έναν αριθμό εταίρων να παραμένουν οξείς επικριτές της διεθνώς έκνομης συμπεριφοράς της Αγκυρας.
Όμως, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να ενοχλείται από αυτό, τόσο ώστε να αλλάξει πολιτικές απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Αντιθέτως, μάλιστα, έχοντας εισπράξει εκβιαστικά μερικά δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους με μοχλό το Μεταναστευτικό και απαλλαγμένος με τη βοήθεια του Βερολίνου από τις περιβόητες ευρωπαϊκές «κυρώσεις», επιτίθεται και σημαδεύει τον στόχο που του φαίνεται πιο εύκολος και βολικός για επιδείξεις ισχύος και διεθνείς παρανομίες: την Κύπρο.
Και έχει ενδιαφέρον ότι το κάνει αυτό δηλώνοντας ξεκάθαρα πως καθόλου δεν ενδιαφέρει την Τουρκία το τι νομίζει η Ε.Ε., ούτε και τι έχει ψηφίσει ο ΟΗΕ για την Κύπρο και το ψευδοκράτος στον κατεχόμενο Βορρά της νήσου.
Ο Ερντογάν δηλώνει σήμερα ευθέως ότι δεν προτίθεται να κινηθεί στο ζήτημα της Κύπρου, υπολογίζοντας στο Διεθνές Δίκαιο και γενικότερα σε ισχύοντες κανόνες διεθνούς νομιμότητας, παρά μόνο στη βάση του «δικαίου» της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, δήλωσε προ ημερών ότι αδιαφορεί για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι «έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους». Και πρόσθεσε ότι «στο νησί υπάρχουν δύο ισότιμοι κυρίαρχοι λαοί, που έχουν δύο διαφορετικά, ανεξάρτητα κράτη. Κι ας αναγνωριστεί κι ας μην αναγνωριστεί, κι ας αρέσει κι ας μην αρέσει αυτή η κατάσταση»…
«Πόλεμος» για τις στρατιωτικές βάσεις
Εχοντας δώσει τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερο βάρος στην υπόθεση της διατήρησης ενός «ήρεμου καλοκαιριού» στο Αιγαίο, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα βρεθεί πολύ σύντομα, τις επόμενες ημέρες, αντιμέτωπη με μια «καλπάζουσα» τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο, που καταργεί στην πράξη όλα τα έως τώρα υφιστάμενα στοιχεία των «συνομιλιών» για το Κυπριακό.
Ανοίγοντας έναν γύρο εξελίξεων στην Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί τώρα να «επιστρέψει» στην «Τουρκική Δημοκρατία» του ψευδοκράτους την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και την ίδια ώρα προχωρεί στη δημιουργία μίας αεροπορικής και μίας ναυτικής βάσης στο νησί.
Η επιθετική αυτή πολιτική της Αγκυρας καταργεί τον υπό τον ΟΗΕ «διάλογο», που δεν είναι πλέον δυνατόν να ξαναρχίσει χωρίς προηγούμενη αναγνώριση ξεχωριστού ανεξάρτητου κράτους στα κατεχόμενα εδάφη.
Είναι προφανές ότι η Αγκυρα εκτιμά πως τελικά η Λευκωσία, μαζί της και η Αθήνα, θα λυγίσει κάτω από τις πιέσεις «διαμεσολαβητών» του ΟΗΕ και του Λονδίνου για τελική αποδοχή συνομοσπονδίας δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών με κατάργηση της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας με μια «ομοσπονδιακή» διεθνή προσωπικότητα.
Τη «λύση» αυτή θα τεθεί «επί τάπητος» τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ.
Πλήσιάζει η ώρα των αποφάσεων… και της Κύπρου και της ΑΘήνας
Η ώρα για μεγάλες αποφάσεις του προέδρου Ν. Αναστασιάδη και της Αθήνας πλησιάζει. Ο πρωθυπουργός, κ. Κυρ. Μητσοτάκης, λέει «όχι» σε μια Κύπρο με δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη. Το ίδιο «όχι» λένε και η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ουάσινγκτον.
Αλλά σημασία έχει ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν αρκείται μόνο σε δηλώσεις, αλλά ενεργεί στη βάση της δικής της απόφασης για δύο κυρίαρχα κράτη.
Όλες οι πρωτοβουλίες στην υπόθεση αυτή είναι τουρκικές. Στο ζήτημα της Κύπρου, η Αθήνα στέκει αμήχανη απέναντι στην Αγκυρα και κρατάει έξω από τη «συνεννόηση» του κ. Μητσοτάκη τον πρόεδρο Ερντογάν το θέμα της Κύπρου.
Ο δε κ. Ν. Αναστασιάδης δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, κουβεντιάζοντας με «τρίτους» για το τι δεν μπορεί να κουβεντιάσει προσεχώς με τον Ερντογάν και τον Τατάρ, αλλά χωρίς να δίνει ένα «σήμα» για το ενδεχόμενο κάποιας δικής του πρωτοβουλίας.
Στην Αθήνα, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι η Αθήνα δεν έχει πλέον περιθώρια για «αποστάσεις» και «ψυχραιμία» σε τούτη την υπόθεση και να περιμένει την επόμενη πρωτοβουλία του Ερντογάν, όταν μάλιστα αυτός είναι ήδη απολύτως ξεκάθαρος στις προθέσεις του: Η Τουρκία προχωρεί στην «ενσωμάτωση» της Κύπρου στον «εθνικό κορμό», μέσω της «Δημοκρατίας» του κ. Τατάρ, και επιχειρεί να αποκτήσει τον στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο ολόκληρης της νήσου.
Από τις ίδιες πηγές εκτιμάται ότι από εδώ και στο εξής, σε όποια «διάσκεψη» για το Κυπριακό κι αν θα συμμετείχε η Ελλάδα, θα ήταν μόνο για να συζητήσει την απόλυτη τουρκική θέση. Κι αν ο πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να πάρει δικές του αποφάσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να υπολογίσει το τι θα σήμαινε για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας η συνέχεια στο Κυπριακό.
ΗΠΑ και Ισραήλ θεωρούν «καταστροφική» για την Κύπρο τη μόνιμη διχοτόμησή της. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται τώρα να παρέμβει στο θέμα, με τις ΗΠΑ να έχουν προκρίνει την αμυντική ενίσχυση της Κύπρου και με αναβαθμισμένο πλέον από την Ουάσινγκτον το τρίγωνο Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου.
Πηγή: parapolitika.gr