Quantcast

Η Τουρκία φλερτάρει με την Αφρική – Εξαγωγές 327 εκατ. δολαρίων για όπλα και αμυντικό υλικό

Η σύνοδος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πασχίζει αυτή την περίοδο να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του, διεισδύοντας δυναμικά σε σημαντικές αγορές της Αφρικής

Περισσότεροι από 13 αρχηγοί αφρικανικών κρατών έφθασαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχουν στην 3η σύνοδο κορυφής Τουρκίας – Αφρικής.

Κεντρικό θέμα της συνόδου είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και του πολιτισμού.

Η σύνοδος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πασχίζει αυτή την περίοδο να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του, διεισδύοντας δυναμικά σε σημαντικές αγορές της Αφρικής.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Le Monde, την ώρα που το ευρωπαϊκό όραμα της Τουρκίας αποτελεί πλέον παρελθόν, η Αφρική προσφέρει στην κυβέρνηση της Άγκυρας ιδανικό πεδίο επιρροής.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει άλλωστε ολοκληρώσει 46 επισκέψεις σε 30 χώρες του εξωτερικού, συνοδευόμενος πάντα από πολυμελή κουστωδία επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων.

 

Έργα υποδομής

Σύμφωνα με το Reuters, τούρκοι επιχειρηματίες έχουν εξασφαλίσει σημαντικά συμβόλαια για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στην Αφρική, όπως αυτοκινητόδρομοι, στάδια και αεροδρόμια.

Οι εξαγωγές τουρκικών καταναλωτικών προϊόντων, κατά μέσο όρο 30% φθηνότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, ενισχύονται σταθερά, εν μέρει εξαιτίας της δυσπιστίας των Αφρικανών καταναλωτών απέναντι στα κινεζικά είδη.

 

Αύξηση στις πωλήσεις τουρκικών όπλων και αμυντικού υλικού

Τα κίνητρα της Άγκυρας, όμως, είναι περισσότερο γεωπολιτικά από οικονομικά. Η εμπλοκή του τουρκικού στρατού στη Λιβύη έπεισε τον τούρκο πρόεδρο για τα oφέλη της επέκτασης της τουρκικής επιρροής στην αφρικανική ήπειρο, όπως δείχνουν και οι αυξημένες πωλήσεις τουρκικών όπλων και αμυντικού υλικού.

Μετά το Μαρόκο και την Τυνησία, η Αιθιοπία εξέφρασε ενδιαφέρον για αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones τύπου Bayraktar. Την ίδια ώρα, Αγκόλα, Τσαντ και Μαρόκο αύξησαν φέτος τις παραγγελίες τους από τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες.

Όπως αποκάλυψε προ ημερών η ιστοσελίδα Nordic Monitor, οι πωλήσεις όπλων της Τουρκίας έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2021, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται προς τις αφρικανικές χώρες.

Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως το επιτυχημένο αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για να κάνει την Αφρική νέα αγορά όπλων για την Τουρκία.

Ειδικότερα, τους πρώτους 11 μήνες του 2021, η Τουρκία εξήγαγε αμυντικά προϊόντα αξίας 2,793 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 39,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, ετοιμάζεται να σημειώσει νέο ρεκόρ κλείνοντας φέτος με εξαγωγές άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νέα αύξηση – ρεκόρ αναμένεται στις πωλήσεις όπλων προς τις αφρικανικές χώρες. Σε σύγκριση με πέρυσι, η Τουρκία αύξησε τις αμυντικές εξαγωγές της προς την ήπειρο κατά 700% τους πρώτους 11 μήνες του 2021, από 41 εκατομμύρια δολάρια σε 328 εκατομμύρια δολάρια.

Η Αφρική, λοιπόν, κατατάσσεται πέμπτη (327 εκατομμύρια δολάρια) στις αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας, μετά τη Βόρεια Αμερική (1,56 δισεκατομμύρια δολάρια), την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (411 εκατομμύρια δολάρια), τη Μέση Ανατολή (381,1 εκατομμύρια δολάρια) και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (338 εκατομμύρια δολάρια).

Οι ειδικοί, μάλιστα, προβλέπουν ότι η Αφρική μπορεί να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τις πωλήσεις όπλων της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον.