Η Σκωτία απειλεί με νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Ο ΤΖΟΝΣΟΝ

Μετά τη συντριπτική νίκη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στις εκλογές, η ηγέτις της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ζητά νέο δημοψήφισμα που θα κρίνει τη θέση της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Μ. Βρετανία, η ηγέτις της Σκωτίας δήλωσε ότι είναι ώρα η Σκωτία να αποφασίσει για το μέλλον της και ότι η κυβέρνησή της την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ώστε να έχει την πλήρη νομική εξουσία προκειμένου να προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Ο λαός της Σκωτίας μίλησε. Είναι ώρα να αποφασίσουμε για το δικό μας μέλλον», δήλωσε η Στέρτζον αφού το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αύξησε τον αριθμό των εδρών του στο βρετανικό Κοινοβούλιο μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τη λεπτομερή επιχειρηματολογία «για μεταβίβαση εξουσίας ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να υπάρξουν νομικές αντιρρήσεις», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην κυβέρνηση της οποίας είναι επικεφαλής στο Εδιμβούργο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιτίθεται στη διενέργεια ενός ακόμα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, αφού η βρετανική επαρχία τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο στο αντίστοιχο δημοψήφισμα του 2014.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ενίσχυσε τις δυνάμεις του στις εκλογές, εξασφαλίζοντας τις 48 από τις 650 έδρες στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων, 13 περισσότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.