Ο «πόλεμος» του Πούτιν κατά της ελευθερίας έκφρασης στη Ρωσία δέχτηκε ένα «πλήγμα» εχθές, Πέμπτη, όταν καλεσμένοι σε τηλεοπτικό κανάλι που έχει την υποστήριξη του Κρεμλίνου αψήφησαν τη Μόσχα και επέκριναν ανοιχτά την εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποιώντας μάλιστα ότι μπορεί να εξελιχθεί «ακόμα χειρότερα» κι από εκείνη στο Αφγανιστάν.
Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με την Daily Mail, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν το αφήγημα που προωθείται μαζικά από τους παρουσιαστές στη ρωσική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ότι δηλαδή η Μόσχα διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποστρατικοποίηση» και την «αποναζιστοποίηση» της Ουκρανίας, ένας ισχυρισμός που χαρακτηρίζουν απόλυτα ψευδή και αβάσιμο τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους.
Ένας από τους καλεσμένους που εμφανίστηκε στο δημοφιλές talk show «Μια βραδιά με τον Βλαντιμίρ Σολοβιόφ» που προβάλλεται από το κανάλι «Ρασίγια 1» αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στην καταστροφική εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν το 1979 που τελείωσε με την απόσυρση των στρατευμάτων μια δεκαετία αργότερα.
Αρκετοί ιστορικοί, γράφει η βρετανική εφημερίδα, θεωρούν ότι η ρωσική αποτυχία σε εκείνον τον πόλεμο, όπου πέθαναν χιλιάδες στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, γέμισε απογοήτευση εκατομμύρια ανθρώπους στη Σοβιετική Ένωση και συνέβαλε στην κατάρρευσή της το 1991.
Ο Σεμιόν Μπαγκντασάροβ, ένας ακαδημαϊκός που βρέθηκε ως καλεσμένος στο talk show, κάλεσε τον παρουσιαστή Σολοβιόφ – ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολλούς ως αρχιπροπαγανδιστής του Πούτιν – να αναρωτηθεί εάν η Ρωσία εμπλέκεται τελικά σε μια σύγκρουση που θα μπορούσε να εξελιχθεί χειρότερα ακόμα κι από το Αφγανιστάν.
«Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι και είναι πιο προηγμένοι στον χειρισμό των όπλων… Δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Αρκετά πια», είπε σύμφωνα με την Daily Mail o ακαδημαϊκός και πρόσθεσε: «Εάν αυτή η εικόνα αρχίζει να εξελίσσεται σε απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή, ακόμα και κοντινοί μας σύμμαχοι όπως η Κίνα και η Ινδία θα αναγκαστούν να αποστασιοποιηθούν από εμάς».
«Ο τρόπος που διαμορφώνεται η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις για εμάς… Ο τερματισμός της επιχείρησης θα σταθεροποιήσει τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας».
Ο σκηνοθέτης Κάρεν Σαχναζάροφ επίσης αμφισβήτησε ανοχτά το αφήγημα του Κρεμλίνου ότι διεξάγει περιορισμένη «ειδική επιχείρηση» στο Ντονμπάς, αναφερόμενος σε επιθέσεις στο Κίεβο, που βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ την κατάληψη πόλεων όπως το Κίεβο. Δεν μπορώ να φανταστών πώς θα έδειχνε κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά ο Σαχναζάροφ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εντατικοποιήσει το τελευταίο διάστημα τις προσπάθειες να σιγήσουν οι φωνές στη χώρα που δεν συμμορφώνονται το επίσημο αφήγημα του Κρεμλίνου για τον πόλεμο, μπλοκάροντας το Facebook και το Twitter και υπογράφοντας νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την εκούσια διασπορά των λεγόμενων fake news στη Ρωσία.
Ρώσοι πολίτες που επικρίνουν τον πόλεμο κινδυνεύουν πλέον με φυλάκιση 15 ετών, και ανεξάρτητα ΜΜΕ στη χώρα απειλούνται με τεράστια πρόστιμα ή και «λουκέτα» εάν αναφερθούν στην «στρατιωτική επιχείρηση» ως «εισβολή».