Ρώσοι μεταφέρουν αυτοκινούμενα οπλικά συστήματα προς τα σύνορα με τη Φινλανδία, όπως απεικονίζει βίντεο που ανέβηκε στο Twitter, παρότι η γνησιότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Στο επίμαχο βίντεο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», απεικονίζεται βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός «made in Russia», συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων, να κατευθύνεται προς τα σύνορα της σκανδιναβικής χώρας περνώντας μπροστά από μία πινακίδα, με την επιγραφή: «Προς Ελσίνκι».
Στα πλάνα φαίνονται καθαρά δύο αυτοκινούμενα οπλικά συστήματα να κατευθύνονται προς τα φινλανδικά σύνορα, λίγες ημέρες μετά τις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου να μην ενταχθεί η σκανδιναβική χώρα στο ΝΑΤΟ».
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαριν δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα ότι η χώρα της θα αποφασίσει εάν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία μέχρι το καλοκαίρι.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου – ο Ντμίτρι Πεσκόφ χρησιμοποίησε έναν δυσοίωνο ευφημισμό, δηλώνοντας ότι μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Φινλανδίας «δεν θα βελτίωνε την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ « προσανατολίζεται προς μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία».
Σύμφωνα πάντως, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 84% των Φινλανδών θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Μόσχας αποτελεί πλέον μία «σημαντική στρατιωτική απειλή» για τη χώρα τους. Το ποσοστό των Φινλανδών που νιώθουν ρωσική απειλή έχει αυξηθεί κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία κι έχει σαφώς επηρεαστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι η Σοβιετική Ένωση είχε εισβάλει στη Φινλανδία το 1939 και μεταπολεμικά υποχρέωσε την χώρα της Σκανδιναβικής όχι μόνον να παραμείνει ουδέτερη , αλλά και να έχει μία εξωτερική πολιτική που δεν έθιγε ποτέ την Ε.Σ.Σ.Δ – δημιουργώντας τον όρο «φινλανδοποίηση».
rusia_helsinki_in__2_
Εκτός από τη Φινλανδία και η Σουηδία συζητά επίσης το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το καθεστώς ουδετερότητας και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθώς μαίνεται ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία.