Η Ρωσία καλεί τη Μολδαβία να σταματήσει την «αντιρωσική ρητορική»

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τη Μολδαβία να σταματήσει "την αντιρωσική ρητορική της αντιπαράθεσης"

Αφού το κοινοβούλιο της χώρας αυτής υιοθέτησε ένα ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλεται η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία.

“Καλούμε για άλλη μια φορά τις μολδαβικές αρχές να βάλουν τέλος στην αντιρωσική ρητορική της αντιπαράθεσης που είναι απολύτως αβάσιμη”, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η Ζαχάροβα υποστήριξε επίσης ότι έχουν πολλαπλασιαστεί “οι ψευδείς πληροφορίες περί ανύπαρκτων σχεδίων της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει” τη Μολδαβία αλλά και οι προσπάθειες “να αυξηθεί τεχνητά η ένταση” στην Υπερδνειστερία, τη φιλορωσική περιοχή που έχει αποσχισθεί από τη Μολδαβία.

“Από την πλευρά μας, επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε τη βούληση να ενισχύσουμε σε ρεαλιστικές βάσεις την εποικοδομητική συνεργασία με το Κισινάου και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας”, πρόσθεσε.

Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας υιοθέτησε σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εκφράζεται η στήριξη του Κισινάου στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της γειτονικής της χώρας.

Η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας και η ανησυχία αυτή εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου, βασιζόμενη σε έγγραφα που υπέκλεψαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, κατηγόρησε στα μέσα Φεβρουαρίου τη Μόσχα ότι υποκινεί ένα πραξικόπημα για την ανατροπή της μολδαβικής κυβέρνησης.

Σε αυτό το τεταμένο πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακάλεσε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα διάταγμα του 2012 που θα αποτελούσε το πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας “στη βάση του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας” της Μολδαβίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ