Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε 49 δημοσιογράφους, πολιτικούς και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας στη Βρετανία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι κυρώσεις επιβάλλονται ως «απάντηση» στις κυρώσεις και τις πιέσεις της Δύσης στα ρωσικά, κρατικά μέσα ενημέρωσης

Την επιβολή κυρώσεων σε δεκάδες Βρετανούς δημοσιογράφους, όπως και σε στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας ανακοίνωσε η Ρωσία, απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι κυρώσεις επιβάλλονται ως «απάντηση» στις κυρώσεις και τις πιέσεις της Δύσης στα ρωσικά, κρατικά μέσα ενημέρωσης και αφορούν 49 Βρετανούς πολίτες, εκ των οποίων οι 29 είναι δημοσιογράφοι ή στελέχη βρετανικών ειδησεογραφικών οργανισμών.

Μεταξύ των δημοσιογράφων είναι και πολλοί που εργάζονται για το BBC, τις εφημερίδες The Guardian, Daily Telegraph, Independent και Times και το τηλεοπτικό κανάλι Sky News. «Δεν τους επιτρέπεται πλέον η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία» ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, κατηγορώντας τους ότι «διαδίδουν ψευδείς και μονόπλευρες πληροφορίες» για τη Ρωσία και «τα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ντονμπάς».

Γνωστοί δημοσιογράφοι στη λίστα των κυρώσεων

Ο κατάλογος περιλαμβάνει γνωστούς δημοσιογράφους, παρουσιαστές, συντάκτες και αρχισυντάκτες εφημερίδων. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν τα ονόματα του Πολ Άνταμς και του Νικ Ρόμπινσον, γνωστών δημοσιογράφων του BBC, της αρχισυντάκτριας της Guardian Κάθριν Βάινερ, του δημοσιογράφου της ίδιας εφημερίδας Σον Γουόκερ, του χρονικογράφου των Financial Times Γκίντεον Ράτσμαν και της Σόφι Ριτζ, που παρουσιάζει την κεντρική πολιτική εκπομπή του Sky News.

«Με τις προκατειλημμένες εκτιμήσεις τους συμβάλλουν επίσης στην υποδαύλιση της ρωσοφοβίας στη βρετανική κοινωνία», υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του.

Οι άλλοι 20 Βρετανοί στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις συνδέονται με την αμυντική βιομηχανία και κατά συνέπεια ευθύνονται για τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας με δυτικά όπλα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού ναύαρχος Μπέντζαμιν Κέι, ο υφυπουργός Άμυνας Τζέρεμι Κουίν και στελέχη των εταιρειών BAE Systems και Thales UK.

«Είναι λυπηρό, όχι όμως και αναπάντεχο», σχολίασε ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στον κατάλογο.