Η Πολωνία ετοιμάζεται για «έως και ένα εκατoμμύριο» πρόσφυγες σε ένα πόλεμο στην Ουκρανία

Αναλυτές έχουν αμφιβολίες εάν η Πολωνία μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Βαρσοβίας. Μπούμερανγκ η στάση της Πολωνίας έναντι της Ελλάδας

Η Πολωνία προετοιμάζεται για μαζική εισροή προσφύγων εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, και [έχουμε] λάβει μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα κύμα έως και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», δήλωσε στο POLITICO ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Maciej Wąsik στο Πολωνικό Ραδιόφωνο στον απόηχο σχετικών πληροφοριών από τις ΗΠΑ.

Η πολωνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ουκρανία καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία αυξάνονται, και οι άνθρωποι που θα εγκαταλείψουν τη χώρα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής θα είναι «πραγματικοί πρόσφυγες» και θα λάβουν βοήθεια, είπε ο Wąsik.

«Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, αυτοί οι άνθρωποι θα βρίσκονται υπό την προστασία της Πολωνίας και δεν βεβαίως δε θα πούμε όχι στο να τους βοηθήσουμε» πρόσθεσε.

Η Ουκρανία συνορεύει με αρκετά μέλη της ΕΕ, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, αλλά έχει τους στενότερους δεσμούς με την Πολωνία. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες εάν η Πολωνία έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη εισροή ανθρώπων από τυχόν ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Οι Ουκρανοί έχουν δικαίωμα εισόδου χωρίς βίζα στην ΕΕ, και η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ — κάτι που σημαίνει ότι οι πολωνικές αρχές δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να ζητήσουν άσυλο αλλού. Το πολωνικό υπουργείο Εσωτερικών είπε στο POLITICO ότι «παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση σε σχέση με την κρίση στα ουκρανορωσικά σύνορα».

«Η κατάσταση αναλύεται σε συνεχή βάση σε στενή συνεργασία με τη Συνοριοφυλακή και το Γραφείο Αλλοδαπών, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαθεσιμότητα θέσεων σε κέντρα για αλλοδαπούς», ανέφερε το υπουργείο. Το πολωνικό υπουργείο δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα συγκεκριμένα βήματα που έχει λάβει για να χειριστεί το σενάριο που περιγράφει η Wąsik.

Αναλυτές έχουν αμφιβολίες εάν η Πολωνία μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Βαρσοβίας.

«Το να λέμε ότι η Πολωνία θα βοηθήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο είναι απλώς ανεύθυνο», σχολίασε η Agnieszka Kosowicz, η επικεφαλής του Πολωνικού Φόρουμ Μετανάστευσης, μιας ΜΚΟ που προωθεί τα δικαιώματα των μεταναστών στην Πολωνία. Υπάρχουν ήδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί στην Πολωνία που έφτασαν για να αναζητήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας και έχουν ουσιαστικά γίνει μέρος της πολωνικής κοινωνίας. Αλλά μια ξαφνική εισροή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο και το θάνατο δεν είναι κάτι που η Πολωνία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει, συμφωνεί ο Jan Piekło, πρώην πρεσβευτής της Πολωνίας στην Ουκρανία.

«Η πολωνική κυβέρνηση γνωρίζει – ή οφείλει να γνωρίζει – ότι η κρίση θα είναι πολύ διαφορετική. Θα είναι ένα κύμα τρομοκρατημένων ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να βρουν ένα ασφαλές μέρος, δεν είναι μετανάστευση για δουλειές που εκτείνονται στο πέρασμα του χρόνου οπότε οι άνθρωποι φροντίζουν τον εαυτό τους. Η Πολωνία θα χρειαστεί βοήθεια», εξήγησε ο Piekło.

Η Πολωνία έχει επίσης μικρή εμπειρία από μια τέτοια κρίση. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Αλλοδαπών που καλύπτουν τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 δείχνουν ότι μόλις 5.200 άτομα υπέβαλαν αίτηση για διεθνή προστασία, όρος που περιλαμβάνει την αναγνώριση ως πρόσφυγας ή την παροχή επικουρικής προστασίας. Από αυτόν τον αριθμό, οι περισσότεροι αιτούντες ήταν πολίτες του Αφγανιστάν και της Λευκορωσίας. Υπήρχαν μόνο 200 Ουκρανοί.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Βαρσοβία, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, λέει ότι είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει μόλις της ζητηθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Rafał Kostrzyński.

 

Μπούμερανγκ η στάση της Πολωνίας έναντι της Ελλάδας 

Σημειώνεται ότι η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας απορρίπτει σταθερά εδώ και καιρό την πρόταση οι χώρες της ΕΕ να μοιράζονται τους αιτούντες άσυλο – μια απαίτηση που έχει τεθεί από χώρες υποδοχής προσφύγων όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η πραγματικότητα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που περνούν τα σύνορα θα δοκιμάσει πολύ γρήγορα την Πολωνία, δήλωσε ο Andrew Stroehlein, διευθυντής ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης της ΜΚΟ Human Rights Watch. «Στην (μεταναστευτική) κρίση με τη Λευκορωσία, υπήρχαν ‘μόνο’ χιλιάδες πρόσφυγες και οι αρχές της Πολωνίας, με την ΕΕ να τις στηρίζει απολύτως, δεν μπορούσαν καν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση σωστά», επισήμανε ο Stroehlein.

«Αυτό δεν είναι καλός οιωνός για ένα σενάριο με μεγάλους αριθμούς στη χειρότερη περίπτωση στην Ουκρανία» σημείωσε.

Πηγή: politico.eu