Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον Τραμπ στις αρχές του 2020

ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των εμπορικών διαφορών με την Ουάσινγκτον, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συναντήσει στις «αρχές 2020» τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και μιλήσαμε σύντομα για τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Χαίρομαι για μια συνάντηση που θα έχουμε στις αρχές του 2020», ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν διευκρίνισε την ημερομηνία και τον τόπο της συνάντησης.

«Θέλουμε και οι δύο ισότιμη εταιρική σχέση», πρόσθεσε. «Η φιλία και στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι καθοριστικές για μια αμοιβαία επιτυχία», τόνισε.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι τεταμένες μετά την απόφαση της Γαλλίας και άλλων κρατών μελών για επιβολή φόρου κατά των ψηφιακών κολοσσών Google, Apple, Facebook και Amazon. Σε αντίποινα η Ουάσινγκτον προειδοποίησε για υπερφορολόγηση γαλλικών προϊόντων όπως η σαμπάνια και το ροκφόρ, ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε ωστόσο την εμπορική σύγκρουση με τη Γαλλία κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. «Έχουμε μια ελάσσονος σημασίας διαφορά» και «πιθανόν θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον μπλοκάρει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει δημιουργήσει νέο θέμα διένεξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση της εμπορικής άμυνας της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε χωρίς άμυνα, αν δεν είναι δυνατόν να αποσπάσουμε ικανοποιητική λύση» στον ΠΟΕ σε περίπτωση εμπορικής αντιδικίας, εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν.

Οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα επικριτικές απέναντι στον ΠΟΕ, αρνούνται εδώ και μήνες να διορίσουν νέους δικαστές στους κόλπους του εφετείου του διεθνούς οργάνου διευθέτησης διαφορών (ORD), αρμόδιου να ρυθμίζει τις εμπορικές αντιδικίες, και αυτό το όργανο έχει παραλύσει από τις 11 Δεκεμβρίου.