Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι βρήκε θαλάμους βασανιστηρίων για παιδιά στη Χερσώνα

Ουκρανός αξιωματούχος αναφέρει ότι ένα 14χρονο αγόρι στην περιοχή της Χερσώνας συνελήφθη και υπέστη βασανιστήρια επειδή φωτογράφισε κατεστραμμένο ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό

Οι Αρχές στην Ουκρανία υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ενδείξεις βασανισμού παιδιών σε εδάφη που κατείχαν προηγουμένως οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επίτροπος της ουκρανικής Βουλής, Ντμίτρι Λούμπινετς, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι σε περιοχές της βορειοανατολικής και νότιας Ουκρανίας που ανακατέλαβαν οι δυνάμεις του Κιέβου βρέθηκαν θάλαμοι βασανιστηρίων, που φέρονται να χρησιμοποιούνται για παιδιά που αντιστέκονταν στο ρωσικό στρατό.

«Για πρώτη φορά καταγράψαμε τον βασανισμό παιδιών. Ναι, είναι αλήθεια – δεν υπάρχουν όρια στον κυνισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε.

Ο Λούμπινετς είπε ότι είδε προσωπικά δύο τέτοιους θαλάμους βασανιστηρίων στην Μπαλακλίγια της περιοχής του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία και ότι μίλησε με ένα παιδί, που ζει στην περιοχή και ήταν κρατούμενος σε έναν εξ’ αυτών για τρεις μήνες. Δεν προσδιόρισε την ηλικία του παιδιού, είπε όμως ότι το αγόρι υπέστη βασανισμούς με μαχαίρι, πυρωμένο σίδερο και ότι υποβλήθηκε σε εικονικές εκτελέσεις. «Ένα αγόρι ήταν εκεί επί 90 ημέρες. Μας είπε πώς το βασάνιζαν – του έκαναν κοψίματα με μαχαίρι, πύρωναν μέταλλο και μ’ αυτό έκαιγαν μέρη του σώματός του. Τον έστησαν αρκετές φορές και πυροβολούσαν πάνω από το κεφάλι του», είπε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν πει παλαιότερα ότι ανακάλυψαν θαλάμους βασανιστηρίων στις περιοχές του Χαρκόβου και της Χερσώνας μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

«Είδαμε τον πάτο στη Χερσώνα. Σε έναν από τους θαλάμους βασανιστηρίων βρήκαμε ένα χωριστό κελί, όπου κρατούνταν παιδιά», είπε ο Λούμπινετς επικαλούμενος τις μαρτυρίες πρώην κρατουμένων, που ανέφεραν ότι βασανίζονταν παιδιά, τους στερούσαν την τροφή και το νερό και ασκούσαν σε αυτά ψυχολογική πίεση».

Ο Ουκρανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ένα 14χρονο αγόρι στην περιοχή της Χερσώνας συνελήφθη και υπέστη βασανιστήρια επειδή φωτογράφισε κατεστραμμένο ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα κορίτσι και οκτώ γυναίκες υπέστησαν βιασμούς στην Ουκρανία, ενώ 359 άνδρες και 47 γυναίκες τέθηκαν υπό κράτηση με συνοπτικές διαδικασίες.

Στις 9 Δεκεμβρίου οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι από την έναρξη της εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 443 παιδιά, άλλα 855 τραυματίστηκαν και 330 αγνοούνται. Η Ντάρια Γκερασίμτσουκ, συνήγορος του πολίτη αρμόδια για παιδιά της Ουκρανίας, είπε επίσης στις αρχές Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν παράνομα πάνω από 13.000 ουκρανικής καταγωγής παιδιά στη Ρωσία.