Η Ουκρανία δεν απορρίπτει διάλογο με τη Ρωσία για την Κριμαία

Το 2014 η Ρωσία είχε προσαρτήσει την Κριμαία από την Ουκρανία, στηρίζοντας παράλληλα με όπλα και χρήματα τις αυτονομιστικές ομάδες στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας

Η Ουκρανία εμφανίζεται πρόθυμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για το μέλλον της Κριμαίας.

 

Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, είναι η αντεπίθεση που σχεδιάζει το Κίεβο στα νότια της χώρας να φθάσει μέχρι τα σύνορα της -παράνομα- προσαρτημένης χερσονήσου.

Το 2014 η Ρωσία είχε προσαρτήσει την Κριμαία από την Ουκρανία, στηρίζοντας παράλληλα με όπλα και χρήματα τις αυτονομιστικές ομάδες στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας.

«Αν επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μία διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε το θέμα» δήλωσε ο Αντρέι Σίμπιχα, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την οδό της απελευθέρωσης (της Κριμαίας) από τον στρατό μας».

 

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 Κίεβο και Μόσχα είχαν συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις η Ουκρανία ήταν πρόθυμη να συζητήσει το διοικητικό καθεστώς στην Κριμαία χωρίς την αποχώρηση των Ρώσων από το έδαφος της χερσονήσου.

Τον Απρίλιο οι συναντήσεις στη Λευκορωσία σταμάτησαν, με τις διαπραγματεύσεις να μην επαναλαμβάνονται, καθώς ο ρωσοουκρανικός πόλεμος περνούσε στη δεύτερη φάση του μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να πολιορκήσουν το Κίεβο.

Στη συνέχεια η μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών στα ανατολικά της χώρας και η απελευθέρωση κατεχόμενων εδαφών είχαν ως αποτέλεσμα ο Ζελένσκι να θέσει ως βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συνομιλία με τη Ρωσία την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.