Quantcast

Η οικονομία της Σουηδίας εμφάνισε τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της

ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΟ Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Η οικονομία της Σουηδίας εμφάνισε τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, ανεξαρτήτως του ότι δεν επέβαλε σκληρά περιοριστικά μέτρα, όπως άλλες χώρες στη Γηραιά Ηπειρο.

Παρά ταύτα, η συρρίκνωση στο ΑΕΠ της κατά 8,6% σε ετήσια βάση αποδείχθηκε μικρότερη από την αντίστοιχη της Ευρωζώνης στο 12,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Βέβαια, οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει πως η περιστολή στην περίπτωση της Σουηδίας θα είναι πιο περιορισμένη, κάτι που δεν αποδείχθηκε στην πράξη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ακόμα κι έτσι πάντως, απέχει από τη διψήφια ύφεση σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, αλλά και από το 10% στη Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οικονομολόγοι και αναλυτές κάνουν λόγο για μια αύξηση της οικονομικής παραγωγής για καθένα από το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, 2% ή και πλέον, αλλά συνολικά για το 2020 το ΑΕΠ θα περισταλεί 4%, λίγο καλύτερα από την αρχική πρόβλεψη για ύφεση 5%.

Σε αντίθεση με την προσέγγιση την οποία ακολούθησαν με μικρές ή μεγαλύτερες αποκλίσεις οι γειτονικές της χώρες, η Σουηδία δεν διέκοψε πλήρως τη λειτουργία του οικονομικού μηχανισμού για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού. Κυρίως βασίστηκε στην έννοια της ατομικής ευθύνης και στην εθελοντική συμμόρφωση με τις οδηγίες για την προστασία της δημοσίας υγείας από τον κορωνοϊό, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Βέβαια, αυτό είχε ως συνέπεια να είναι αυξημένος ο αριθμός των θανάτων στη χώρα εν συγκρίσει με τις λοιπές σκανδιναβικές. Συν τοις άλλοις, βάσει πρόσφατων ερευνών, η σουηδική προσέγγιση της πανδημίας ίσως να μην κατόρθωσε να διατηρήσει σε καλά επίπεδα την καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών.

Κατά τον επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής οικονομίας στην Capital Economics Ντέιβιντ Οξλι, «η δραστική συρρίκνωση της οικονομίας της Σουηδίας κατά το δεύτερο τρίμηνο επιβεβαιώνει ότι δεν είναι άτρωτη από την πανδημία, παρά την εμπεριστατωμένη πολιτική της κυβέρνησης υπέρ της επιβολής συγκρατημένων περιορισμών». Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει ο κ. Οξλι, η πορεία  της οικονομίας της χώρας το δεύτερο εξάμηνο, όπως αυτή διαφαίνεται από τώρα, δεν έχει σχέση με τον τρόμο που προκαλεί η κατάσταση την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα δε με όσα είχε διαμηνύσει αρχικά η κυβέρνηση, στόχος της δεν ήταν να ωφεληθεί η οικονομία, αλλά να τεθούν σε εφαρμογή πολιτικές με βιωσιμότητα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν παραδέχθηκε πως πιο πολλά έπρεπε να είχαν γίνει σε επίπεδο τεστ και προστασίας των ηλικιωμένων.

Αναφορικά τώρα με την ανεργία, υπήρξε σημαντική άνοδος, αν και η κυβέρνηση προώθησε μαζικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Η εξέλιξη αυτή αποδόθηκε στην πολύ μειωμένη ζήτηση για εξαγωγές. «Τώρα ήρθε η ώρα να δει τις συνέπειες η Σουηδία, μια χώρα προσανατολισμένη στις εξαγωγές, η οποία θα πρέπει να βρει τον τρόπο να ανακάμψει χωρίς να τραυματίσει σε μεγάλο βαθμό την αγορά εργασίας εξαιτίας της ασθενικής ζήτησης», υπογραμμίζει η οικονομολόγος του Bloomberg Γιοχάνα Τζίνσον. Τέλος, ο οικονομολόγος της τράπεζας Nordea Τόρμπτζορν Ισακσον επισημαίνει ότι «ακόμα είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί το πώς οι διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης του ιού έχουν επηρεάσει τις οικονομίες στις διάφορες χώρες, αλλά και ποια είναι η ισχύς της ανάκαμψης».