Η Νότια Αφρική κατήγγειλε σήμερα τη “μονομερή” απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης (AU) να αποδώσει στο Ισραήλ καθεστώς παρατηρητή στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού.
Σε μια αυστηρή δήλωση η Πρετόρια, που άσκησε πέρυσι την εκ περιτροπής προεδρία της AU, εξέφρασε την “έκπληξή της για την άδικη και ατεκμηρίωτη απόφαση της Επιτροπής της AU να αποδώσει στο Ισραήλ καθεστώς παρατηρητή στο πλαίσιο της Αφρικανικής Ένωσης”.
Η Επιτροπή της AU έλαβε τη “μονομερή αυτή απόφαση χωρίς” να συσκεφθεί με τα μέλη της, σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εξωτερικών, που τη χαρακτήρισε “ανεξήγητη” και “ακατανόητη”.
Η AU απέδωσε την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ το καθεστώς του παρατηρητή, το οποίο διεκδικούσε εδώ και χρόνια. Μια διπλωματική νίκη για το εβραϊκό κράτος το οποίο, σύμφωνα με τα δύο μέρη, αναμένεται κυρίως να επιτρέψει στο Ισραήλ να βοηθήσει την ήπειρο να καταπολεμήσει την πανδημία της Covid-19 και την τρομοκρατία.
“Η απόφαση να αποδοθεί στο Ισραήλ το καθεστώς του παρατηρητή είναι ακόμη πιο σοκαριστική αυτήν τη χρονιά που ο καταπιεσμένος λαός της Παλαιστίνης διώχθηκε από καταστροφικούς βομβαρδισμούς και τη συνέχιση του παράνομου εποικισμού στα εδάφη του”, πρόσθεσε το υπουργείο.
Η Νότια Αφρική υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση με επίσημες διπλωματικές σχέσεις να έχουν εγκαθιδρυθεί το 1995, ένα χρόνο μετά το τέλος του απαρτχάιντ. Υποβάθμισε την πρεσβεία της σε ένα απλό γραφείο συνδέσμου στο Τελ Αβίβ το 2019.
Η Παλαιστίνη έχει ήδη καθεστώς παρατηρητή στην AU όπου διαθέτει σημαντική υποστήριξη.
Η Νότια Αφρική θα ζητήσει από τον Μούσα Φάκι Μαχάματ, τον πρόεδρο της Επιτροπής της AU, να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση αυτή και ελπίζει πως η υπόθεση θα συζητηθεί μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
“Η Νότια Αφρική είναι σταθερά πεπεισμένη πως όσο το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να διαπραγματευθεί ένα σχέδιο ειρήνης χωρίς προαπαιτούμενες προϋποθέσεις, δεν πρέπει να έχει το καθεστώς παρατηρητή” στο πλαίσιο της AU, ανέφερε.