Quantcast

Η Μόσχα ζήτησε από τον ΟΗΕ να βοηθήσει στην εξαγωγή τροφίμων και σιτηρών της

«Εξακολουθούμε να μην βλέπουμε οποιαδήποτε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά μια δεύτερη πλευρά: την απομάκρυνση των εμποδίων στην εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Η Μόσχα κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, που μεσολάβησαν για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποδέσμευση των φορτίων σιτηρών της Ουκρανίας από τον ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, να βοηθήσει να εκπληρωθούν τμήματα της συμφωνίας που αποσκοπούσαν να χαλαρώσουν τα εμπόδια στις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας.

 

Η Ρωσία επανέλαβε σήμερα τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία έπειτα από τετραήμερη αναστολή, μετριάζοντας την πίεση στις τιμές των τροφίμων και τους φόβους για μια ανανεωμένη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η διευθέτηση αναμένεται να λήξει στις 19 Νοεμβρίου και η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να διασφαλίσει ότι μπορεί να εξαγάγει τους τεράστιους όγκους δικών της τροφίμων και λιπασμάτων, παρά τον καταιγισμό δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Εξακολουθούμε να μην βλέπουμε οποιαδήποτε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά μια δεύτερη πλευρά: την απομάκρυνση των εμποδίων στην εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών”, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν, στην Ιορδανία.

“Για άλλη μια φορά καλέσαμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διασφαλίσει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που συμφώνησε μέσω τις δικής του πρωτοβουλίας”, πρόσθεσε ο Λαβρόφ. Είπε πως η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί “στο πολύ εγγύς μέλλον”.

“Αν μιλάμε για τους εν λόγω όγκους λιπασμάτων και σιτηρών, τότε αυτοί οι όγκοι από ρωσικής πλευράς είναι ασύγκριτα υψηλότεροι από εκείνους της ουκρανικής πλευράς”.

Οι εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων δεν εμπίπτουν ρητά στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι, όμως η Μόσχα λέει πως εμποδίζονται σοβαρά από περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στον οικονομικό, επιμελητειακό και ασφαλιστικό τομέα της.

Η πρωτοβουλία –που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών– συμφωνήθηκε τον Ιούλιο και τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου για 120 ημέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση σήμερα αν η απόφαση της Ρωσίας να επιστρέψει στη συμφωνία σημαίνει πως είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε παράταση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: “Όχι, δεν σημαίνει αυτό”.

“Πρέπει να αποτιμήσουμε… πώς όλες οι πλευρές της συμφωνίας εφαρμόζονται, όλες οι παράμετροι των συμφωνιών, και τότε να καταλήξουμε σε μια απόφαση”.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της λόγω επίθεσης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, αλλά επέστρεψε στη συμφωνία χθες, έχοντας εξασφαλίσει λίγα σε αντάλλαγμα και υποσχόμενη ότι, αν αποσυρθεί και πάλι, δεν θα εμποδίσει τα φορτία από την Ουκρανία στην Τουρκία.

Η ρωσική αντιπροσωπεία επανέλαβε την εργασία στο Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) που διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις για τη συμφωνία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας στην Κωνσταντινούπολη και συμμετείχε στις κοινές επιθεωρήσεις πλοίων σήμερα, ανέφερε η Γραμματεία του ΟΗΕ στο Κέντρο.

Όπως είπε, η ουρά για επιθεωρήσεις έχει μειωθεί σημαντικά, με πάνω από 120 πλοία να περιμένουν αυτή την ώρα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης για να κινηθούν, κυρίως εκείνα που σχεδιάζουν ένα ταξίδι με προορισμό την Ουκρανία.

Κάθε επιθεώρηση πλοίου, που είναι υποχρεωτική βάσει της συμφωνίας, διαρκεί από μία έως τρεις ώρες.