Quantcast

Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης χαρτών που αμφισβητούν τη «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας

Ετοιμάζεται τροπολογία που θα μετατρέπει αυτούς τους χάρτες σε ποινικά κολάσιμο «εξτρεμιστικό» υλικό

Η ρωσική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ σχεδίου τροπολογίας του νόμου προκειμένου χάρτες οι οποίοι αμφισβητούν την επίσημη «εδαφική ακεραιότητα» να μετατραπούν σε ποινικά κολάσιμο «εξτρεμιστικό» υλικό, μετέδωσε χθες Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η σαρωτική νομοθεσία της Ρωσίας εναντίον του «εξτρεμισμού» —αφορά θρησκευτικές οργανώσεις, δημοσιογράφους και το υλικό τους, καθώς και επιχειρηματικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων— επέτρεψε στο Κρεμλίνο να σφίξει τον κλοιό γύρω από τους αντιπάλους του.

Η τροπολογία, κατά τις πληροφορίες του TASS, το οποίο δεν κατονόμασε τις πηγές του, προέκυψε όταν οι συντάκτες της διαπίστωσαν πως κάποιοι από τους χάρτες οι οποίοι διανέμονται στη Ρωσική Ομοσπονδία αμφισβητούν την κυριαρχία της χερσονήσου της Κριμαίας, ή των Κουριλών νήσων.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014. Η Ουκρανία και πολλές άλλες χώρες χαρακτηρίζουν παράνομη την κίνηση αυτή. Η κυβέρνηση στο Κίεβο εναντιώνεται έκτοτε σε χάρτες που απεικονίζουν την Κριμαία ως τμήμα της ρωσικής επικράτειας.

Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ως ακόμη και σήμερα υπογράψει συμφωνία ειρήνης για να τερματιστούν και τυπικά οι εχθροπραξίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εξαιτίας της διένεξής τους για συστάδα νησιών που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Χοκάιντο. Η Σοβιετική Ένωση κυρίευσε τα νησιά αυτά, που η Μόσχα ονομάζει Κουρίλες και το Τόκιο αποκαλεί Βόρειες Περιοχές, στο τέλος του πολέμου.

Η τροπολογία θα πρέπει να κατατεθεί στην κρατική Δούμα (την κάτω Βουλή), να εγκριθεί κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολο, και κατόπιν να ψηφιστεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (την άνω Βουλή) και να υπογραφτεί από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να γίνει νόμος.

Παράλληλα, ρώσοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να συζητούν δημόσια ποια τιμωρία πρέπει να αντιμετωπίζουν συμπολίτες τους οι οποίοι εναντιώνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία και, όπως το θέτει ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ενδόμυχα «εύχονται η πατρίδα τους να καταστραφεί».

Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, από τους συμμάχους του προέδρου Πούτιν που επιδεικνύουν τον μεγαλύτερο ζήλο, διεμήνυσε πως «σε καιρό πολέμου» εφαρμόζονται «ειδικοί κανόνες», που ορίζουν πως χειρίζεται το κράτος «προδότες».

«Σε καιρό πολέμου, πάντοτε υπήρχαν τέτοιοι ειδικοί κανόνες», ανέφερε ο κ. Μεντβιέντεφ μέσω Telegram. «Και σιωπηλές ομάδες ανθρώπων που περνούν εντελώς απαρατήρητοι οι οποίες τους εφαρμόζουν», συμπλήρωσε.

Η ρητορική του κ. Μεντβιέντεφ σταδιακά έχει γίνει πολύ πιο βιτριολική αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πάντως οι απόψεις που εκφράζει γενικά συνάδουν με αυτές στα κορυφαία κλιμάκια του Κρεμλίνου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ