Quantcast

Η Μολδαβία ζητά αποστρατιωτικοποίηση της Υπερδνειστερίας υπό το φόβο ρωσικής παρέμβασης

Υπό το φόβο ρωσικής παρέμβασης

Όπως και στην Ουκρανία, υπάρχει επίσης μια ρωσική αυτονομιστική δημοκρατία στη Μολδαβία: η Υπερδνειστερία. Η Μόσχα απειλεί απροκάλυπτα τη μικρή χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ την αποκαλεί νέο “αντιρωσικό σχέδιο”. Η Μολδαβία θα ήταν αβοήθητη απέναντι σε μια εισβολή. Τώρα η κυβέρνηση περνάει στην επίθεση, σημειώνει η Welt.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι ο πιο αδύναμος γείτονας της Ουκρανίας. Είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων σε όρους πληθυσμού. Επιπλέον, στο έδαφός της – όπως και στην ανατολική Ουκρανία – υπάρχει μια φιλορωσική αυτονομιστική δημοκρατία που αποσταθεροποιεί τη χώρα: Υπερδνειστερία. Εκεί σταθμεύουν 1500 Ρώσοι στρατιώτες, καθώς και 10.000 έως 15.000 φιλορώσοι παραστρατιωτικοί.

Κατά την άποψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Μολδαβία θα μπορούσε να γίνει ένα νέο “αντιρωσικό σχέδιο” μετά την Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι επεκτείνεται ανατολικά στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Ο Λαβρόφ συνέχισε να λέει την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Δύση θέλει να κάνει τη Γεωργία τον επόμενο εχθρό της Ρωσίας.

Τέτοιες απειλές αυξάνουν τις ανησυχίες στη μικρή χώρα της Μολδαβίας, η οποία θα ήθελε να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνέντευξή του στη Welt, ο σύμβουλος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Αλεξάντρου Φλέντσεα ζητά τώρα την “άνευ όρων και πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και πυρομαχικών από το έδαφος της Μολδαβίας, καθώς και την αποστρατιωτικοποίηση

O Φλέντσεα είναι υπεύθυνoς για τη διατήρηση της ειρήνης στη σύγκρουση της Υπερδνειστερίας και συμβουλεύει την πρωθυπουργό Νατάλια Γκαβριλίτα. Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων αποτελεί “προτεραιότητα” της κυβέρνησης, δήλωσε στη Welt. Η Μολδαβία φοβάται για την εθνική της ασφάλεια εδώ και αρκετό καιρό. Μετά την εισβολή της Ρωσίας σε ολόκληρη την Ουκρανία πριν από περίπου ένα χρόνο, οι φόβοι για μια επίθεση ήταν ιδιαίτερα υψηλοί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελε να καταλάβει ολόκληρο το νότιο τμήμα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης-λιμάνι της Οδησσού, και να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Υπερδνειστερία. Θα ήταν η δεύτερη επίθεση των ανδρών του Πούτιν σε μια κυρίαρχη χώρα – και η έναρξη μιας νέας επίθεσης στην Ουκρανία όχι μόνο από ρωσικό και λευκορωσικό έδαφος, αλλά και από τη Μολδαβία.

Ο Αλεξάντρου Φλέντσεα λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα και οι παραστρατιωτικές μονάδες στην Υπερδνειστερία αποτελούν “περισσότερο ενόχληση παρά πραγματική απειλή για την Ουκρανία λόγω του μεγέθους και των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους, αλλά αποτελούν δυνητική απειλή για την ασφάλεια της Μολδαβίας ανεξάρτητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Μολδαβίας Aλεξάντρου Μουστεάτα, ο κίνδυνος μιας ρωσικής επίθεσης εξακολουθεί να είναι υψηλός. “Το ερώτημα δεν είναι αν η Ρωσική Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει μια νέα επίθεση εναντίον του εδάφους της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αλλά πότε”, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση στα τέλη Δεκεμβρίου. Μια περίοδος μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου είναι πιθανή, είπε.

Ο κ. Φλέντσεα τοποθετεί τη δήλωση αυτή σε μια προοπτική: επί του παρόντος “δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσης στρατιωτικής απειλής από τη Ρωσική Ομοσπονδία”. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία: ο Πούτιν εξακολουθεί να μην μπορεί να προελάσει όπως είχε αρχικά φανταστεί. Η αντίσταση των Ουκρανών προστατεύει επίσης τη Μολδαβία.

Οι δυνάμεις της Προύσας προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση

Αλλά ακόμη και χωρίς στρατιωτική επίθεση στο έδαφος της Μολδαβίας, η Ρωσία αποσταθεροποιεί τη μικρή δημοκρατία – άμεσα και έμμεσα. Αλλά ποιος ακριβώς είναι ο κίνδυνος; Η Άνα Μιχαίλοφ, επικεφαλής του γραφείου του Ιδρύματος Friedrich Ebert στη Μολδαβία, δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα “Tagesspiegel” ότι η Ρωσία “ενδιαφέρεται λιγότερο για έναν συμβατικό πόλεμο παρά για την ανατροπή της κυβέρνησης και την ανάδειξη φιλορωσικών δυνάμεων στην εξουσία μέσω των λεγόμενων υβριδικών μηχανισμών – πληροφοριακός πόλεμος, μαζικές διαδηλώσεις και άλλα παρόμοια”.

 

Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μάια Σάντου δέχεται πιέσεις, υπάρχουν επανειλημμένες διαμαρτυρίες. “Το 2023, οι φιλορωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την εν ενεργεία κυβέρνηση”, λέει ο Ίον Ταμπάρτα του Κέντρου Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης του ΝΑΤΟ στο Κισινάου. “Προσπαθούν να καταλάβουν την ευρωπαϊκή μας πορεία”, δήλωσε στην πλατφόρμα Balkan Insight.

Επιπλέον, η εξάρτηση της Μολδαβίας από τη ρωσική ενέργεια και τα τρόφιμα από την Ουκρανία επιβαρύνει τη χώρα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου εκατό χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες είναι καταγεγραμμένοι στη Μολδαβία, περισσότεροι από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα από άποψη πληθυσμού. Τον Νοέμβριο, υπήρξαν επίσης εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στη Μολδαβία μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός είναι περίπου 30 %. Υπάρχει επίσης έλλειψη στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως ένα αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ένας ρωσικός πύραυλος είχε πλήξει τη συνοριακή πόλη Νασλαβτσέα, και τον Δεκέμβριο, συντρίμμια πυραύλου βρέθηκαν σε έναν οπωρώνα σε μια άλλη πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. “Η Μολδαβία δεν είναι ασφαλής και δεν μπορεί να είναι ασφαλής όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος”, λέει ο Φλεντσέα.

Μεγάλο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού της Μολδαβίας είναι απαρχαιωμένο. “Δεδομένης της απειλής των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, ένα σύστημα αεράμυνας θα ήταν πραγματικά εξαιρετικά σημαντικό”, λέει ο Μιχαίλοφ. Αλλά τα κεφάλαια λείπουν.

Πρέπει η Μολδαβία να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της;

Μέχρι στιγμής, το Κισινάου δεν έχει δαπανήσει σχεδόν καθόλου χρήματα για τον δικό του στρατό. Ο προϋπολογισμός έχει πλέον αυξηθεί κατά 68% και ανέρχεται σε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια λέου (82 εκατομμύρια ευρώ), το οποίο αντιστοιχεί στο 0,55% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο υπουργός Άμυνας Ανατόλι Νοσάτι, ωστόσο, θεωρεί ότι αυτό είναι πολύ λίγο και απαιτεί δύο τοις εκατό.

Η Δύση στηρίζει τη χώρα σε κάποιο βαθμό, με τη Γερμανία να προμηθεύει, για παράδειγμα, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς. Ωστόσο, το Κισινάου δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για τη δική του προστασία, διότι το σύνταγμα της Μολδαβίας είναι ουδέτερο. Σε περίπτωση επίθεσης, κανείς δεν θα ερχόταν να βοηθήσει τη χώρα.

Ορισμένες φωνές στη μολδαβική κυβέρνηση ζητούν ήδη την εγκατάλειψη της ουδετερότητας. Οι σκεπτικιστές προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρωσική επίθεση. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέστησε οδυνηρά σαφές στον λαό της Μολδαβίας ότι η ουδετερότητα δεν αποτελεί επαρκή άμυνα.

Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το κενό ασφαλείας της. Μέχρι τότε, το Κισινάου μπορεί μόνο να ελπίζει σε μια ουκρανική νίκη που θα αποτρέψει μόνιμα τον Πούτιν από τον επιθυμητό χερσαίο διάδρομο προς την Υπερδνειστερία.