Quantcast

Η Milliyet μιλά για «τρεις διπλωματικές νίκες της Τουρκίας» κατά της Ελλάδας και επιτίθεται στον Ν. Δένδια

Βασικός στόχος του δημοσιεύματος για άλλη μια φορά είναι ο υπουργός Εξωτερικών

Για νίκες της Τουρκίας, χωρίς βέβαια η Τουρκία να εμπλέκεται, κάνει λόγο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Milliyet. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση ως ηττημένη παρουσιάζεται η Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με όσα γράφονται χάνει έδαφος στη Λιβύη, ενώ υπαίτιος του όλου “διπλωματικού θριάμβου της Τουρκίας” είναι η… Ιταλία, η οποία κατά το δημοσίευμα βγάζει οφσάιντ την Ελλάδα. Βασικός στόχος του δημοσιεύματος για άλλη μια φορά είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

 

Η Milliyet μιλά για "τρεις διπλωματικές νίκες της Τουρκίας" κατά της Ελλάδας και επιτίθεται στον Ν. Δένδια

 

Όπως γράφει ο αρθρογράφος της Milliyet: ” Την περασμένη εβδομάδα, υπογράφηκαν δύο συμφωνίες μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης, με μία ενεργειακή συμφωνία αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτή η είδηση, στην οποία ουσιαστικά δεν αναφέρθηκε το όνομα της Τουρκίας, ήταν στην πραγματικότητα μια νίκη για την Τουρκία. Επιτρέψτε μου να απαντήσω στην ερώτηση πώς:

Όταν υπογράφηκε η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η Αθήνα και το Κάιρο αντιτάχθηκαν σε αυτή τη συμφωνία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη δεν έχει την εξουσία να υπογράψει καμία διεθνή συμφωνία ή μνημόνιο κατανόησης. Αν και το διεκδικούν, η Ιταλία ήρθε και υπέγραψε πολυάριθμες συμφωνίες με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ θα αντιδράσουν και στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Για να δούμε αν η Αθήνα μπορεί τώρα να παραπονεθεί για την Ιταλία.

Παρεμπιπτόντως, υπάρχει μια ανησυχητική απόφαση από δικαστήριο της Τρίπολης σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αλλά η λιβυκή κυβέρνηση λέει ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί, πρέπει να την ακολουθήσουμε προσεκτικά”.

Στη συνέχεια ο Οζάι Σεντίρ παραθέτει τη δεύτερη κατ’ αυτόν νίκη της Τουρκίας: “Οι άλλες δύο νίκες αφορούν και την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ετοιμάσει πλήρες σχέδιο για το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου. Ήθελαν να συμπεριλάβουν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στη συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Ελληνικής Κύπρου που θα γίνει την ίδια μέρα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη το σκέλος του ταξιδιού της Τουρκίας, δεν αποδέχτηκε αυτή την προσφορά. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη συνάντηση των τριών χωρών μόνο σε επίπεδο τεχνοκρατών”.

Εν τέλει φτάνουμε και στην τρίτη: “Η τρίτη εξέλιξη, που μπορούμε να ονομάσουμε νίκη, ήταν ότι το σχέδιο του Ισραήλ, το οποίο είχε στήσει η Ελλάδα για να παραγματοποιήσει επίδειξη δύναμης κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ανατράπηκε από το Ισραήλ. Η Αθήνα καλεί επίμονα το Ισραήλ στην άσκηση “Ηνίοχος 2023″, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 24 Απριλίου και 5 Μαΐου και θα συμμετάσχουν αμερικανικά και γαλλικά αεροσκάφη. Το Ισραήλ, το οποίο διεξάγει μια διαδικασία χαλάρωσης με την Τουρκία, έχει προτιμήσει μέχρι στιγμής να αγνοήσει αυτήν την επίμονη πρόσκληση. Συνειδητοποιώντας την κατάσταση, τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν μεταξύ των γραμμών σχόλια κατά του Ισραήλ. Η Αθήνα ήταν η χώρα που καλούσε κάθε χώρα που είχε πρόβλημα με την Τουρκία, ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, στις ασκήσεις της στο παρελθόν. Η άμβλυνση των διμερών σχέσεών της από την Τουρκία σβήνει την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Ελλάδα και πρέσβευε το ‘αυτή είναι η παιδική μας χαρά’. Η Αθήνα, όταν πατήσει τα πόδια της στο έδαφος, όταν σταματήσει να βλέπει τον εαυτό της ως γίγαντα στον καθρέφτη, θα λύσει πιο εύκολα τα προβλήματά της με την Τουρκία. Όταν εξαφανιστούν άντρες όπως ο Δένδιας, που ακολουθούν μια πολιτική εχθρότητας με την Τουρκία για να ικανοποιήσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες, η ειρήνη θα είναι πολύ πιο εύκολη”.

 

 

Πηγή: Capital.gr