Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχτηκε την βοήθεια της Τουρκίας

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ AL JAZEERA

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίσει το Αl Jazeera η Λιβυκή κυβέρνηση φέρεται να δέχτηκε τη βοήθεια της Τουρκίας με τη μορφή τουρκικών στρατευμάτων.

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ θέτει έτσι σε εφαρμογή τη συμφωνία ασφάλειας που έκλεισε με την Τουρκία τον περασμένο μήνα, μεταδίδει ο ανταποκριτής του δικτύου επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές, την ώρα που η Αίγυπτος σκέφτεται να στείλει τανκς για να βοηθήσει τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα δήλωνε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet σίγουρος ότι ο Ερντογάν θα δώσει χέρι βοήθειας στην κυβέρνησή του, αν η τελευταία το ζητήσει.
Η κυβέρνηση του αλ Σάρατζ έχει υπό την έλεγχό της την Τρίπολη στη βορειοδυτική Λιβύη, ενώ ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ, τον οποίο υποστηρίζουν μεταξύ άλλων η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία, ελέγχει το πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου ανατολικό τμήμα της χώρας. Τον περασμένο Απρίλιο οι δυνάμεις του Χαφτάρ εξαπέλυσαν επίθεση για να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Λιβύης, αλλά κατάφεραν να λυγίσουν την αντίσταση των κυβερνητικών δυνάμεων. Την περασμένη εβδομάδα ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι ξεκινά η αποφασιστική μάχη για την κατάληψη της Τρίπολης.

Ο Ερντογάν κι άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν διαμηνύσει πρόσφατα ότι η Τουρκία ίσως στείλει στρατεύματα στη Λιβύη αν το ζητήσει η κυβέρνηση αλ Σάρατζ.