Η Κίνα «δοκίμασε δεύτερο υπερηχητικό πυρηνικό πύραυλο» – Ανησυχία στις ΗΠΑ

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κινεζικός πύραυλος «αψηφά τους νόμους της φυσικής» και δεν μοιάζει με κανέναν αμερικανικό οπλισμό- Η δεύτερη δοκιμή πιστεύεται ότι έγινε στις 13 Αυγούστου

Ανησυχία στη Δύση προκαλούν οι πληροφορίες από πηγές πληροφοριών ότι η Κίνα πραγματοποίησε μια δεύτερη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου, ικανού να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή σε τροχιά, μέσα στο καλοκαίρι.

Η δοκιμή πιστεύεται ότι έγινε στις 13 Αυγούστου και αφορούσε σε ένα υπερηχητικό πύραυλο παρόμοιο με εκείνο που εκτοξεύθηκε στο διάστημα τον Ιούλιο και που έγινε γνωστή τις τελευταίες ημέρες.

Το Πεκίνο έχει αναγνωρίσει ότι έχει πραγματοποιήσει μία δοκιμή. Ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν επρόκειτο για πύραυλο, αλλά για διαστημικό όχημα, με στόχο τη δοκιμή τεχνολογίας για την επαναχρησιμοποίησή του. Ωστόσο οι αναλυτές πιστεύουν ότι το σκάφος θα μπορούσε να φέρει πυρηνική κεφαλή και να έχει σχεδιαστεί για να αποφύγει όλες τις τρέχουσες πυραυλικές άμυνες.

Μία πηγή δήλωσε στους Financial Times, που αποκάλυψαν και τις δύο δοκιμές, ότι κυβερνητικοί επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν ακριβώς τι εκτόξευσε η Κίνα, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι «αψηφά τους νόμους της φυσικής» και δεν μοιάζει με καμία από τις τεχνολογίες που κατέχουν οι ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη ή όχι οπλικών δοκιμών.

 

Η πρώτη δοκιμή

Οι Financial Times, επικαλούμενοι τέσσερις πηγές πληροφοριών με γνώση του θέματος, δημοσίευσαν το Σάββατο ότι η Κίνα εκτόξευσε στο διάστημα έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, ο οποίος έκανε τον γύρο της Γης προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε κατά 32 χιλιόμετρα και πλέον. Η εφημερίδα ανέφερε πως η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των υπερηχητικών όπλων «κατέλαβε εξαπίνης τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο οπλικό σύστημα τέθηκε σε τροχιά με έναν πύραυλο Long March 2C. Υπηρεσία που ασχολείται με το ζήτημα είχε αναφέρει ότι ένας 77ος πύραυλος απογειώθηκε στις 19 Ιουλίου και ακολούθησε ο 79ος. Ωστόσο, ουδέποτε αναφέρθηκε μια 78η εκτόξευση, που σύμφωνα με αναλυτές πληροφοριών, κρατήθηκε μυστική επειδή μετέφερε το υπερηχητικό όχημα. Το Πεκίνο παραδέχθηκε την εκτόξευση, ωστόσο υποστήριξε ότι έγινε στις 16 Ιουλίου.

Πηγές των πληροφοριών ασφαλείας που μίλησαν στους FT πιστεύουν ότι επρόκειτο για δύο διαφορετικές δοκιμές, εκ των οποίων η μία έγινε στις 27 Ιουλίου και η δεύτερη στις 13 Αυγούστου.

Η κινεζική κινητικότητα προκαλεί ανησυχία στη Δύση, που αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις, όπως την τρομοκρατία, τις κυβερνοεπιθέσεις αλλά και την άνοδο της Κίνας. «Αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε είναι ότι η άνοδος της Κίνας θα έχει αντίκτυπο στη δική μας ασφάλεια. Πάντα έχει» δήλωσε μία πηγή.