Η Γερμανία κινδυνεύει από ελλείψεις φυσικού αερίου – Δεν πέτυχε τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης

Το κρύο των επόμενων ημερών απειλεί τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας

Η Γερμανία εξοικονομεί λιγότερο φυσικό αέριο από όσο χρειάζεται για να αποκλείσει το ενδεχόμενο ελλείψεων φέτος τον χειμώνα, δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού δικτύου.

Η χώρα δεν κατάφερεν να πετύχε τον κρίσιμο στόχο της για μείωση της κατανάλωσης κατά 20% την περασμένη εβδομάδα εν μέσω πτώσης της θερμοκρασίας. Η Γερμανία, η οποία αντλούσε περίπου το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχει προσπαθήσει να βρει νέες πηγές ενέργειας τους τελευταίους δέκα μήνες.

Ωστόσο, το καλοκαίρι, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε στόχο για συνολική εξοικονόμηση 20% σε ολόκληρη τη Γερμανία, υψηλότερο από τον στόχο του 15% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από ένα σχετικά ήπιο φθινόπωρο κατά το οποίο οι γερμανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξοικονόμησαν περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι απαιτούσε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και οι δεξαμενές αποθήκευσης γέμισαν σχεδόν στο 100%, το κρύο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έφερε τον κίνδυνο ξανά στο προσκήνιο.

 

 

Το κρύο των επόμενων ημερών απειλεί τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας

«Αυτή τη στιγμή, η συνολική εξοικονόμηση είναι μόνο στο 13%,» δήλωσε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο Κλάους Μύλλερ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, Bundesnetzagentur.

«Αν αυτό παραμένει έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ακόμα. Αλλά θα κάνει κρύο τις επόμενες μέρες. Με θερμοκρασίες -10 βαθμούς η κατανάλωση αερίου αυξάνεται δραματικά», τόνισε ο Μύλλερ.

Προς το παρόν, οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας παραμένουν γεμάτες κατά 95% και η χώρα σχεδιάζει να εγκαινιάσει τον πρώτο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι Wilhelmshaven της Βόρειας Θάλασσας το Σάββατο.

«Τώρα παίρνουμε φυσικό αέριο από διάφορες πηγές. Σύντομα θα έχουμε τρεις τερματικούς σταθμούς υγραερίου και λαμβάνουμε καλές παραδόσεις από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και επίσης μέσω Γαλλίας», πρόσθεσε ο Μύλλερ.