Η Γαλλία προετοιμάζεται για νέες διαμαρτυρίες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν

Η Γαλλία προετοιμάζεται για την έβδομη ημέρα διαδηλώσεων κατά της επίμαχης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με μια αυξανόμενη πλειοψηφία να αντιτίθεται στην αναθεώρηση, σύμφωνα με το Bloomberg

Πορείες κατά της μεταρρύθμισης αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε πόλεις της χώρας, επιτρέποντας σε όσους αντιτίθενται στο σχέδιο Μακρόν αλλά δεν έχουν την πολυτέλεια να απεργήσουν τις καθημερινές, να συμμετάσχουν. Τουλάχιστον 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις της περασμένης Τρίτης, η μεγαλύτερη συμμετοχή σε μια σειρά διαδηλώσεων από τα μέσα Ιανουαρίου.

Σε επιστολή του την Παρασκευή, ο Μακρόν είπε στα συνδικάτα της χώρας που ζήτησαν προσωπική συνάντηση ότι είναι απαραίτητο να εργαστούν περισσότερο για να διατηρηθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα, εμμένοντας στο σχέδιό του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη. Μια δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Elabe για το BFMTV σήμερα δείχνει ότι το 70% των Γάλλων είναι κατά της αναθεώρησης, αυξημένο κατά 3 μονάδες σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Από τους 1.003 ενήλικες που ερωτήθηκαν στις 9-10 Μαρτίου μέσω του διαδικτύου, το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υποστηρίζει τις απεργίες και το μπλοκάρισμα ορισμένων κλάδων για να αντιταχθεί στη μεταρρύθμιση.

Η γαλλική Γερουσία, η οποία εξετάζει επί του παρόντος το νομοσχέδιο, θα προχωρήσει σε μία μόνο ψηφοφορία επί του συνόλου της πρότασης, αφού η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ένα άρθρο του γαλλικού συντάγματος για να επιταχύνει τις συζητήσεις την Παρασκευή. Η κίνηση αυτή, η οποία σημαίνει ότι οι τροπολογίες που υπέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα ψηφιστούν, προκάλεσε την οργή των βουλευτών.