Η φον ντερ Λάιεν είναι η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρόεδρο τη Γερμανίδα φον ντερ Λάιεν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρόεδρο τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 89 αποχές. Η Γερμανίδα χρειαζόταν απλή πλειοψηφία για να επικυρωθεί η υποψηφιότητά της ως προέδρου της νέας Κομισιόν και να διαδεχθεί τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Στην ομιλία της προς τους ευρωβουλευτές, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε στο επίκεντρο της στρατηγικής της για τα επόμενα πέντε χρόνια τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης. Ειδικότερα τόνισε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια «υπαρξιακή» πρόκληση και πως θα εξασφαλίσει ότι θα διατεθούν χρήματα για την προσαρμογή των οικονομιών σε χαμηλότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και σε χαμηλότερες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημά της για τη χορήγηση ασύλου και να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορά της. «Η μετανάστευση δεν θα φύγει, θα μείνει μαζί μας», δήλωσε απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές. Η ίδια είπε ακόμη πως θα συνεργαστεί στενά με τη Βρετανία για να συντονίσει την αποχώρησή της από την ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι θα είναι «πάντα υπέρ της παραμονής».