Η Ε.Ε. παρατείνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΤΟ 2014

Οι ηγέτες της ΕΕ παρέτειναν χθες, Πέμπτη, για άλλους έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις που αποφάσισαν το 2014 εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ανακοίνωσε η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι σχετικές πληροφορίες έφτασαν από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Μια κίνηση αναμενόμενη, καθώς η Ε.Ε. είθισται να παρατείνει ανά εξάμηνο τις κυρώσεις της σε βάρος της Ρωσίας, όσο διατηρείται η διένεξη της Μόσχας με το Κίεβο.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις επιβλήθηκαν για πρώτη φορά κατά της Μόσχας το 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Οι κυρώσεις αυτές έχουν εφαρμογή στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των εξοπλισμών. Εάν δεν παραταθούν, θα είναι σε ισχύ με το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου. 

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη (πρώτη) συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Ουκρανό νεοεκλεγέντα ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οδήγησε σε μέτρια πρόοδο, αποφασίζοντας μεταξύ άλλων, την πλήρη εφαρμογή τής κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία έως το τέλος του έτους, την ανταλλαγή όλων των κρατουμένων, καθώς και την απόσυρση δυνάμεων και οπλισμού από άλλες τρεις περιοχές της Ουκρανίας εντός τετραμήνου.