Η Δύση πιέζει την Τουρκία για την απελευθέρωση του Καβαλά

Συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας

Πρεσβείες χωρών, δυτικών συμμάχων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ζήτησαν σήμερα την «επείγουσα απελευθέρωση» του μαικήνα και προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, Οσμάν Καβαλά, μια παρέμβαση που η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Ο 63χρονος Καβαλά, ένας πλούσιος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Αρνείται

Ο Καβαλά αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει αποφυλακιστεί, παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2019.

Αφού αθωώθηκε πέρυσι για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 2013, συνελήφθη την επομένη και στη συνέχεια προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος αυτή τη φορά ότι επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση» κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και για κατασκοπεία.

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει τις δίκες του Καβαλά συμβολικές της καταστολής ενάντια σε αντιφρονούντες στην Τουρκία.

Γρήγορη επίλυση

Οι πρεσβείες ζήτησαν σήμερα μια δίκαιη και γρήγορη επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά, τέσσερα χρόνια μετά τη φυλάκισή του.

«Οι συνεχείς καθυστερήσεις στη δίκη του, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης διαφορετικών υποθέσεων και της δημιουργίας νέων μετά από μια προηγούμενη αθώωση, επισκιάζουν τον σεβασμό στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια στο τουρκικό δικαστικό σύστημα», ανέφεραν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να διασφαλίσει την επείγουσα αποφυλάκισή του», ανέφεραν οι πρεσβείες.

Οι πρεσβείες

Οι πρεσβείες του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και των ΗΠΑ κοινοποίησαν την ανακοίνωσή τους στο Twitter.

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα.

Γκρίνια στο εσωτερικό

Αντιδρώντας, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. «Είναι απαράδεκτο πρέσβεις να κάνουν μια σύσταση και υπόδειξη στο δικαστικό σώμα σε μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε στο Twitter.

«Η σύστασή σας και η υπόδειξή σας ρίχνει σκιά στην κατανόησή σας για τον νόμο και τη δημοκρατία», είπε ο Σοϊλού.

Το συμβούλιο της Ευρώπης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης διέταξε τον περασμένο Σεπτέμβριο την Τουρκία να αποφυλακίσει τον αντιπολιτευόμενο Καβαλά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Ο Καβαλά, ο οποίος ανέκαθεν αρνούνταν τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη. Θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στις 26 Νοεμβρίου.