Τον προβληματισμό της σχετικά με τη μειωμένη ζήτηση για εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, Γιάνεζ Γιάνσα, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της σλοβενικής προεδρίας, η Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «ανησυχητική» την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα».
«Βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες δόσεις των εμβολίων μένουν αχρησιμοποίητες», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Εν μέρει, σημείωσε, «αυτό οφείλεται στον δισταγμό απέναντι στον εμβολιασμό αλλά και σε οργανωτικά ζητήματα». Θα πρέπει να δοθεί «μάχη» για να διατηρηθεί ο ταχύς ρυθμός εμβολιασμού, «καθώς φθάνουμε στα τμήματα του πληθυσμού όπου υπάρχει μεγαλύτερος σκεπτικισμός», κατέληξε.
Ο Γιάνεζ Γιάνσα, απαντώντας σε ερώτηση για τις εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής εντός της Ε.Ε., ανέφερε ότι η πρώην Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε επειδή δεν υπήρχε αρκετός σεβασμός για την πολιτισμική διαφορετικότητα των μερών που τη συναποτελούσαν.
«Δεν θέλουμε κάτι παρόμοιο να συμβεί στην Ε.Ε.», πρόσθεσε δυσοίωνα ο Σλοβένος πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη χώρα του «συνδετικό παράγοντα» μεταξύ δυτικών και ανατολικών κρατών-μελών.
Σχετικά με το ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε., που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της νέας προεδρίας, ο Γιάνσα ανέφερε ότι «πρόκειται για μια στρατηγική απάντηση σε στρατηγικά ζητήματα». Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει άρση του αδιεξόδου σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στις 6 Οκτωβρίου.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι «πρόκειται για ένα φάκελο σχετικά με τον οποίο γνωρίζω ότι έχουμε τους ίδιους στόχους με τη σλοβενική προεδρία».
Η Επιτροπή, τόνισε, «θα στηρίξει την προεδρία στη φιλοδοξία να διασφαλίσει την πρόοδο στον φάκελο αυτόν. Ειδικότερα, θα εργαστούμε από κοινού για να πείσουμε τα κράτη-μέλη να δώσουν μια ώθηση στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ε.Ε. πρέπει να κρατά τον λόγο της».
Τέλος, σχετικά με το μανιφέστο δεξιών και εθνικιστικών κομμάτων από 16 χώρες που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, ο Γιάνσα είπε ότι στη συζήτηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης «πρέπει να δημιουργήσουμε τον χώρο για όσους έχουν διαφορετικές απόψεις».
Πηγή: Καθημερινή