Το Μπουτάν, μια μικρή χώρα στα Ιμαλάια, αναμένεται να μειώσει τον φόρο διανυκτέρευσης που χρεώνει τους τουρίστες που μένουν πάνω από τέσσερις ημέρες στη χώρα σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών.
Η χώρα άνοιξε ξανά τα σύνορά της για τους τουρίστες τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αποκλεισμού λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, το Μπουτάν «άνοιξε» για τους τουρίστες αυξάνοντας το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» σε 200 δολάρια ανά επισκέπτη για κάθε διανυκτέρευση από τα 65 δολάρια που χρέωνε εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο εν λόγω φόρος έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει πλούσιους τουρίστες αποθαρρύνοντας επισκέπτες με μικρότερο προϋπολογισμό που μπορεί, όπως λένε, να επηρέαζαν αρνητικά το περιβάλλον.
Σημειώνεται ότι το Μπουτάν έχει απαγορεύσει την ορειβασία με σκοπό «να διατηρήσει την ιερότητα των κορυφών του» και ως εκ τούτου προσελκύει πολύ λιγότερους επισκέπτες σε σύγκριση με το γειτονικό Νεπάλ.
Πλέον, από αυτόν τον μήνα και μέχρι το τέλος του 2024, οι τουρίστες που πληρώνουν τα ημερήσια τέλη για τέσσερις ημέρες θα μπορούν να παραμείνουν επιπλέον τέσσερις ημέρες. Όσοι πληρώνουν τον φόρο για 12 ημέρες μπορούν να παραμείνουν για έναν ολόκληρο μήνα.
Το κίνητρο ισχύει μόνο για τους τουρίστες που πληρώνουν σε δολάρια και όχι για τους επισκέπτες από τη γειτονική Ινδία που πληρώνουν σε ρουπίες.
Περισσότεροι από 47.000 τουρίστες έχουν επισκεφθεί το Μπουτάν από τον Ιανουάριο και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο της που είναι να δεχθεί 86.000 επισκέπτες μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, πριν την πανδημία το 2019, η χώρα είχε δεχτεί περίπου 315.000 τουρίστες.
Με πληροφορίες από CNN