Με την ευκαιρία της 60ής επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων για τη συμφιλίωση μεταξύ των γειτόνων, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και μέλη των δύο κοινοβουλίων θα συναντηθούν στο Παρίσι. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο και το Παρίσι, η έμφαση θα δοθεί στην οικονομία και την ενέργεια, την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και την ευρωπαϊκή πολιτική, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά. Η γερμανική πλευρά το είχε δικαιολογήσει αυτό με τη συνεχιζόμενη ανάγκη συντονισμού. Το Μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε τότε ότι τα σημαντικά θέματα της άμυνας και της ενέργειας πρέπει ακόμη να συζητηθούν.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μια ιστορικά σημαντική ημερομηνία για τις γαλλογερμανικές σχέσεις. Η Κυριακή σηματοδοτεί την 60ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων από τον τότε Γερμανό καγκελάριο Kόνραντ Αντενάουερ και τον τότε Γάλλο πρόεδρο Σαρλς ντε Γκολ. Η συνθήκη επισφράγισε τη φιλία των πρώην εχθρικών χωρών, 18 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η συνάντηση θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής με μια τελετή για τον εορτασμό της Συνθήκης των Ηλυσίων στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στην οποία θα συναντηθούν εκπρόσωποι των δύο κοινοβουλίων και θα προσκληθούν οι κυβερνήσεις ως προσκεκλημένοι. Εκτός από τους αντίστοιχους κοινοβουλευτικούς προέδρους, ο Σολτς και ο Μακρόν σχεδιάζουν να εκφωνήσουν ομιλίες.
Το 23ο λεγόμενο γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών, στο οποίο συμμετέχουν τα υπουργικά συμβούλια των δύο πλευρών, θα συνεδριάσει στη συνέχεια το απόγευμα. Εξακολουθούν να εργάζονται πάνω σε μια κοινή δήλωση, η οποία θα περιγράφει επίσης ένα όραμα για το μέλλον της Ευρώπης. Στο τέλος της συνάντησης, ο Μακρόν και ο Σολτς θα δειπνήσουν σε εστιατόριο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Περισσότερες ένοπλες δυνάμεις για την Ευρώπη
Η καγκελάριος και ο πρόεδρος περιέγραψαν τα βασικά σημεία για το μέλλον της Ευρώπης σε ένα άρθρο στην εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung” πριν από τη συνάντηση και εν αναμονή της κοινής δήλωσης. “Για μια ισχυρή Ευρώπη του αύριο, πρέπει τώρα να επενδύσουμε περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις μας και στα θεμέλια της αμυντικής μας βιομηχανίας στην Ευρώπη”. Αυτό θα βελτίωνε τις αμυντικές ικανότητες και θα καθιστούσε την Ευρώπη ισχυρότερο εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το άρθρο.
Στη συνάντηση του Παρισιού, το θέμα της συνέχισης της υποστήριξης της Ουκρανίας, η οποία δέχεται επιθέσεις από τη Ρωσία, θα είναι ένα από τα θέματα στρογγυλής τραπέζης με τον Σολτς, τον Μακρόν και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο πλευρών. Την Κυριακή, η γαλλική πλευρά δεν περίμενε μια σημαντική ανακάλυψη στο αμφιλεγόμενο θέμα της παράδοσης αρμάτων μάχης. Θα συζητηθεί επίσης η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Στο οικονομικό μέρος της συνάντησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Βερολίνο και το Παρίσι, τα θέματα θα περιλαμβάνουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, όπου οι δύο χώρες αλληλοβοηθούνται με τις προμήθειες, τη μετατροπή σε ένα οικονομικό σύστημα πιο φιλικό προς το κλίμα και τον τρόπο αντιμετώπισης του αντιπληθωριστικού νόμου των ΗΠΑ, ο οποίος προβλέπει επενδύσεις δισεκατομμυρίων για την προστασία του κλίματος. Ωστόσο, οι επιδοτήσεις και οι φορολογικές πιστώσεις συνδέονται με εταιρείες που χρησιμοποιούν αμερικανικά προϊόντα ή παράγουν οι ίδιες στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και οι άνθρωποι στην Ευρώπη φοβούνται μειονεκτήματα για τις εγχώριες εταιρείες.
“Θα υποστηρίξουμε σθεναρά μια φιλόδοξη στρατηγική για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία (…)”, έγραψαν ο Σολτς και ο Μακρόν στη “FAZ”, χωρίς να αναφερθούν άμεσα στην επίφοβη εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, η καγκελάριος και ο πρόεδρος τόνισαν ότι επιδιώκουν ταχεία και συγκεκριμένη πρόοδο στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η διευρυμένη ΕΕ πρέπει να παραμείνει ικανή για δράση.
Η συνάντηση στο Παρίσι έχει επίσης ως στόχο να δώσει νέα ώθηση στη γαλλογερμανική εταιρική σχέση. Θα παρουσιαστούν οι πρώτοι συμμετέχοντες στο νεοσύστατο δίκτυο “Generation Europe” για Γερμανούς και Γάλλους νέους επαγγελματίες. Επίσης, πρόκειται να δρομολογηθεί ένα γαλλογερμανικό σιδηροδρομικό εισιτήριο για τους νέους, το οποίο θα κάνει τα σιδηροδρομικά ταξίδια φθηνότερα.
Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κυριαρχεί το κοινό έδαφος και η στενή συνεργασία. Στο Παρίσι, ειπώθηκε ότι είχαν συνηθίσει τόσο πολύ τη συνεργασία με το Βερολίνο, ώστε να γίνεται αμέσως αντιληπτό αν κάτι δεν λειτουργούσε αμέσως. Ίσως η σχέση αυτή να αντιμετωπίστηκε μερικές φορές πολύ ρομαντικά από το Παρίσι και πιο ορθολογικά από το Βερολίνο.