Το ερώτημα αν ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει σωσία θεωρείται μια από τις πλέον δημοφιλείς απορίες που διατυπώνονται στο διαδίκτυο. Πολύ περισσότερο, δε, από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη.
Ωστόσο, το εν λόγω δεν ξεκίνησε να απασχολεί τώρα τους ρώσους πολίτες. Ενδεικτικό είναι πως πριν από 20 χρόνια, στις 24 Δεκεμβρίου 2001, μια γυναίκα κάτοικος της περιοχής Κοστράμσγκαγια είχε ρωτήσει σχετικά ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ βρίσκονταν σε ζωντανή σύνδεση μαζί του, την οποία μετέδιδαν τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα ΟΡΤ και ΡΤΡ.
Η γυναίκα είχε υποθέσει ότι, αν ο Πούτιν έχει σωσία, αυτό του παρέχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί πολυάριθμες συναντήσεις και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής. Τότε, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε λέγοντας ότι δεν έχει σωσία.
Το 2020 σε συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, στο πλαίσιο του κύκλου των συνεντεύξεων με τίτλο «20 ερωτήσεις στον Βλαντίμιρ Πούτιν» που παρουσίασε το ρωσικό πρακτορείο για τα 20 χρόνια της παραμονής του στην προεδρία, ο Ρώσος πρόεδρος είχε απαντήσει και πάλι στις φήμες ετών, αποκαλύπτοντας ότι δεν έχει και δεν είχε ποτέ σωσία.
Ο Πούτιν αποκάλυψε ότι στις αρχές του 2000 του είχαν προτείνει να έχει σωσία για την ασφάλεια του, αλλά εκείνος αρνήθηκε την πρόταση.
«Υπήρχε μια τέτοια ιδέα»
«Υπήρχε μια τέτοια ιδέα, αλλά αρνήθηκα να έχω σωσίες» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό συνέβη στην πιο δύσκολο περίοδο της μάχης κατά της τρομοκρατίας», αναφερόμενος σαφώς στους πολέμους στην Τσετσενία κατά των Τσετσένων αυτονομιστών.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμα ότι στις αρχές του 2000 είχαν γίνει προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο σωσίας θα τον αντικαθιστούσε σε κατά τόπους εκδηλώσεις που δεν θα ήταν τόσο ασφαλείς για τον αρχηγό του κράτους. Ωστόσο, ποτέ δεν χρησιμοποίησε σωσίες.
Τον Αύγουστο του 2000 ο επικεφαλής τότε της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιεβγκένι Μούροφ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν δεν έχει σωσίες, χαρακτηρίζοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν «μύθους και ανοησίες».
Τότε ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες κατά περιόδους αναγκάζονται να ελέγχουν τις πληροφορίες που διοχετεύονταν τότε από τους τρομοκράτες για πιθανές απειλές της ζωής του αρχηγού του κράτους.
Ωστόσο ο Μούροφ είχε δηλώσει ότι το να χρησιμοποιείς σωσίες θα σήμαινε ότι παραδέχεσαι ότι η υπηρεσία ασφαλείας του Ρώσου πρόεδρου παρουσιάζει αδυναμίες.