Η ανεξήγητη και ύποπτα τεράστια περιουσία του Πριγκόζιν της Wagner, του «σεφ του Πούτιν»

Η επιρροή και τα έσοδα του Πριγκόζιν έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως προκύπτει από έρευνα που επικαλείται το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Meduza

Η εταιρεία μισθοφόρων ονόματι Wagner, που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκόζιν, (οι μισθοφόροι της οποίας πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία) αποδείχθηκε ένας από τους βασικούς παράγοντες στον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιρροή και τα έσοδα του Πριγκόζιν έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως προκύπτει από έρευνα που επικαλείται το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Meduza.

Για παράδειγμα, το 2022, οι εταιρείες που συνδέονται με την Πριγκόζιν και ασχολούνται με την προμήθεια τροφίμων στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης κέρδισαν περισσότερα από 91 δισ. ρούβλια. Ταυτόχρονα, το συνολικό εισόδημα των ίδιων εταιρειών τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν περίπου στα 185 δισ.

Όλα αυτά τα χρήματα κερδήθηκαν στη Μόσχα. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι δομές που συνδέονται με την Πριγκόζιν έχουν λάβει το 94,8% όλων των συμβάσεων σχολικής σίτισης στη Μόσχα τα τελευταία δέκα χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει επανειλημμένα παράπονα για την ποιότητα των προϊόντων τους.

Επιπλέον, η έρευνα αναφέρει ότι λίγο πριν από τον πόλεμο, μια εταιρεία που συνδέεται με τον Πριγκόζιν, η Μεγκαλάιν, έλαβε ακίνητα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας κοντά στη Μόσχα, συνολικής έκτασης 64.000 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων οικοπέδων, στρατώνων, κτιρίου εκπαίδευσης, χώρου παρέλασης, αποθηκών οικοδομικών υλικών κλπ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αξία ορισμένων αντικειμένων ήταν σοβαρά υποτιμημένη, εξαιτίας της οποίας ο ρωσικός προϋπολογισμός μπορεί να έχασε περισσότερα από 138 εκατ. ρούβλια από αυτή τη συναλλαγή.

Ξεχωριστά, οι ερευνητές επέστησαν την προσοχή στα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη. Έτσι, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, ο γιος του Πριγκόζιν, Πάβελ, είναι ιδιοκτήτης ενός ακινήτου που βρίσκεται στην κοινότητα εξοχικών κατοικιών των Βόρειων Βερσαλλιών, μιας ελίτ κοινότητας εξοχικών κατοικιών στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης. Η αξία του εκτιμάται σε 90-95 εκατ. ρούβλια.

Στον ίδιο οικισμό υπάρχει ένα συγκρότημα του οποίου το κατά προσέγγιση κόστος ενδέχεται να ανέρχεται σε 260 εκατ. ρούβλια. Ο επίσημος ιδιοκτήτης του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το συγκρότημα είναι η εταιρεία Beta. Δεν διευκρινίζεται αν η Beta κατέχει το ίδιο το συγκρότημα. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ίδρυσε αυτή την εταιρεία το 2005 και τώρα ο γιος του Πάβελ είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της. Στο τέλος του 2021, η εταιρεία, η οποία απασχολούσε τρεις υπαλλήλους, είχε κέρδη σχεδόν 37 εκατ. ρουβλιών.

Αναφέρεται επίσης ότι ο Πάβελ Πριγκόζιν, μέσω της εταιρείας του Λάχτα Παρκ, κατέχει ένα άλλο σπίτι που βρίσκεται κοντά στις Βόρειες Βερσαλλίες. Η αξία του εκτιμήθηκε από τους ερευνητές στα 65 εκατ. ρούβλια.

Επιπλέον, στον ίδιο οικισμό υπάρχει το σπίτι του Πριγκόζιν, 550 τετραγωνικών μέτρων, με αξία περίπου στα 50-55 εκατ. ρούβλια, και δίπλα του βρίσκεται το κτήμα της συζύγου του. Το 2016, το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς υπολόγισε την αξία δύο επαύλεων και ενός οικοπέδου που ανήκε στην Λουμπόβ Πριγκόζινα στα 600 εκατ. ρούβλια.

Το σπίτι της μεγαλύτερης κόρης του Πριγκόζιν βρίσκεται επίσης στις Βόρειες Βερσαλλίες. Οι ερευνητές υπολόγισαν την αξία του στα 50 εκατ. ρούβλια. Έτσι, η οικογένεια Πριγκόζιν κατέχει ακίνητη περιουσία αξίας περίπου ενός δισ. ρουβλιών μόνο στις Βόρειες Βερσαλλίες.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη δεν περιορίζονται στις Βόρειες Βερσαλλίες. Η έρευνα αναφέρει διάφορα ακίνητα που αγοράστηκαν από ελάχιστα γνωστές εταιρείες που εμφανίστηκαν λίγο πριν από τις εκάστοτε συμφωνίες. Για παράδειγμα, το 2021, η Real Estate αγόρασε ένα οικόπεδο στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης έναντι 500 εκατ. ρουβλιών για να κατασκευάσει σε αυτό ένα εμπορικό κέντρο περίπου 30.000 τετραγωνικών μέτρων. Στο τέλος του 2021 η εταιρεία αυτή είχε μόνο έναν υπάλληλο και τα κέρδη της για το έτος πριν από την αγορά του οικοπέδου ήταν 3,9 εκατ. ρούβλια. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Delovoy Peterburg, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν βρίσκεται πίσω από την εταιρεία Real Estate.

Το ημιτελές εμπορικό κέντρο, όπου το 2022 άνοιξε ο χώρος για τη Wagner Group, αγοράστηκε επίσης μέσω της άγνωστης μέχρι πρότινος ανώνυμης εταιρείας Retail, η οποία ιδρύθηκε λίγο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης. Η αξία του ακινήτου ανέρχεται σήμερα στα 4,38 δισ. ρούβλια.

Το εμπορικό κέντρο Sinop στην Αγία Πετρούπολη, με αξία άνω των 1,2 δισ. ρουβλίων, αγοράστηκε επίσης το 2018 μέσω μιας ελάχιστα γνωστής εταιρείας Μπιζνεσπρόφ με έναν και μοναδικό μέτοχο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, της οποίας δικαιούχος είναι ο Πάβελ Πριγκόζιν, ήταν μόλις 10 χιλιάδες ρούβλια κατά τη στιγμή της εξαγοράς. Στο τέλος του 2021, η εταιρεία είχε στον ισολογισμό της περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,5 δισ. ρουβλίων.