Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και άλλες αραβικές χώρες να αναγνωρίσουν το Ισραήλ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τις ιστορικές «συμφωνίες του Αβραάμ».
Οι συμφωνίες αυτές αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τέσσερις αραβικές χώρες, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν.
«Ενθαρρύνουμε και άλλες χώρες να ακολουθησουν το παράδειγμα των Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν σε αυτή τη βιντεοδιάσκεψη με τους ομολόγους του των τριών αραβικών χωρών και του Ισραήλ. Το Σουδάν δεν συμμετείχε σε αυτή τη σύνοδο.
«Θέλουμε να διευρύνουμε τον κύκλο της ειρηνικής διπλωματίας. Είναι προς το συμφέρον των χωρών της περιοχής και όλου του κόσμου να αντιμετωπίζουν το Ισραήλ όπως όλες τις άλλες χώρες. Η εξομάλυνση θα φέρει σταθερότητα», επέμεινε ο Μπλίνκεν, εκτιμώντας ότι οι «συμφωνίες του Αβραάμ» ήταν επωφελείς για τον πληθυσμό της περιοχής.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, επί προεδρίας τους Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν έγιναν οι πρώτες χώρες του Κόλπου που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Ακολούθησαν αργότερα το Μαρόκο και το Σουδάν.
Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αν και διαμήνυε ότι διαφωνεί με την πολιτική που ακολούθησε ο Τραμπ, δήλωσε ότι εγκρίνει τις συμφωνίες αυτές, μια από τις κυριότερες διπλωματικές επιτυχίες του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα επισκεφθεί το Μπαχρέιν. Θα είναι ο πρώτος επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας που θα επισκεφθεί αυτή τη χώρα. Ο Λαπίντ έχει ήδη επισκεφθεί τα ΗΑΕ και το Μαρόκο.
«Αυτή η λέσχη των συμφωνιών του Αβραάμ είναι ανοιχτή και σε νέα μέλη. Ένας από τους κοινούς μας στόχους είναι να φροντίσουμε ώστε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να ενταχθούν σε αυτές της συμφωνίες και σε αυτήν τη νέα εποχή συνεργασίας και φιλίας», πρόσθεσε.
Οι τρεις Άραβες υπουργοί ζήτησαν σήμερα να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, μολονότι η διπλωματική διαδικασία έχει παγώσει εδώ και χρόνια. «Έχουμε την εντύπωση ότι οι συμφωνίες του Αβραάμ θα μας επιτρέψουν να βοηθήσουμε περισσότερο την ειρηνευτική διαδικασία για να καταλήξουμε σε αυτό που θεωρούμε όλοι μας τον τελικό στόχο, δηλαδή μια λύση των δύο κρατών» είπε ο Ανουάρ Γκαργκάς, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΑΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ