Χάρτες – πρόκληση από το ΥΠΕΞ της Τουρκίας

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Προκλητικούς χάρτες της ανατολικής Μεσογείου, με τις διεκδικήσεις της Αγκυρας δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Οι χάρτες περιλαμβάνονται σε έκθεση του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας, Αεροπορίας και Συνόρων, πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες, με τίτλο: «Ανατολική Μεσόγειος, οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιων δικαιοδοσιών». Αυτή η έκθεση, σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive, εξηγούνται με χάρτες οι θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και του ψευδοκράτους.

Μάλιστα, η έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει μαξιμαλιστικές και παράνομες- κατά την πάγια τακτική της Αγκυρας- τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Επιπλέον, παρουσιάζει σε ποια σημεία γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, όπως και πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα ερευνητικά πλοία και τα γεωτρύπανα της Τουρκίας.

Παράλληλα, στην έκθεση ο Ετζίγες παρουσιάζει χάρτη με όλα τα τεμάχια, όπως τα έχει κατατμήσει η Τουρκία και το ψευδοκράτος, καλύπτοντας σχεδόν όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και η ΑΟΖ της Κύπρου δεν αναγνωρίζονται στον χάρτη του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας! Εξάλλου, διαρκώς η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Ακόμη, στην έκθεση των 28 σελίδων παρατίθενται αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων με χάρτες, για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες. Στο τέλος, παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, για την ΑΟΖ, στην ανατολική Μεσόγειο.