Χάος στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορωνοϊού: 22 εκατομμύρια Αμερικανοί γράφτηκαν στο ταμείο ανεργίας σε ένα μήνα

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ

Εργοστάσια έκλεισαν, αλυσίδες παραγωγής διεκόπησαν: η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ γνώρισε, τον Μάρτιο 2020, την μεγαλύτερη υποχώρησή της από το 1946, με μείωση της τάξης του 5,4%.

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να πέφτει σαν πέτρα. Την εβδομάδα της 11ης Απριλίου, σύμφωνα με την Le Monde, 5,245 εκατομμύρια άνθρωποι γράφτηκαν στην ανεργία στις ΗΠΑ. Μέσα σε 4 εβδομάδες, 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους σε μια χώρα όπου ο ενεργός πληθυσμός είναι 165 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας δεν είναι γνωστό, αλλά πρέπει να έχει αυξηθεί από το 3,5% προ κρίσης, στο 17% μετά την κρίση του κορωνοϊού. Το ΔΝΤ προβλέπει για το 2020 μια ύφεση της τάξης του 5,9% (μικρότερη από της ευρωζώνης που προβλέπεται στο 7,5%), η οποία θα μειωθεί στο 4,7% το 2021.

Η κρίση αφορά την προσφορά και τη ζήτηση, όπως φαίνεται από πολλούς δείκτες που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 15 Απριλίου. Τα εργοστάσια έκλεισαν οι αλυσίδες παραγωγής διέκοψαν, γνωρίζοντας την μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1946, της τάξης του 5,4%. Από πλευράς κατανάλωσης η κατάσταση είναι χειρότερη από το αναμενόμενο, με πτώση των πωλήσεων 8,7%. Ποτέ δεν είχε συμβεί αυτό από το 1990.

Παρότι οι Αμερικανοί έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ για να κάνουν προμήθειες προϊόντων πρώτης ανάγκης, παράλληλα δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους στα μπαρ και στα εστιατόρια, στα καταστήματα ενδυμάτων, στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων κλπ. τα οποία παραμένουν κλειστά.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιδοτήσει της αιφνίδια κρίση. 12 εκατομμύρια Αμερικανοί πληρώθηκαν από το ταμείο ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Οσοι έχασαν τη δουλειά τους δικαιούνται μια ομοσπονδιακή βοήθεια της τάξης των 600 δολαρίων μάξιμουμ (550 ευρώ) κάθε εβδομάδα επί εννέα μήνες. Αυτό το ποσό προστίθεται στα επιδόματα που δίνουν οι πολιτείες, δηλαδή άλλα 500 δολάρια.

Τα 150 εκατομμύρια των Αμερικανών που κερδίζουν λιγότερα από 75 000 δολάρια το χρόνο, άρχισαν να λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό μια βοήθεια 1.200 δολαρίων, συν μια βοήθεια 500 δολαρίων για κάθε παιδί. Η διαδικασία πληρωμής καθυστέρησε μερικές ημέρες γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε να γράφεται το όνομά του σε κάθε επιταγή.

Ωστόσο, τα κονδύλια που διατέθηκαν στις επιχειρήσεις από το Κογκρέσο τελείωσαν σε μερικές ημέρες. Περίπου 1,4 εκατομμύρια επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 350 δις δάνεια. Το Κογκρέσο σχεδιάζει να ανοίξει έναν νέο φάκελο 250 δις δολαρίων επιπλέον. Οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν περισσότερο πληρώνονται με διαδικασίες εξπρές, όπως οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες θα λάβουν 25 δις δολάρια επιδοτήσεις, υπό μορφή δανείων.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους εκατό επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Θέλει να ανοίξει την αμερικανική οικονομία το γρηγορότερο δυνατό, φοβούμενος ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα ύφεση και ανεργία. Οι συνομιλητές του τού επισήμαναν ότι έπρεπε να προηγηθούν μαζικά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, ειδικά για τους εργαζόμενους.

Τελικά ο Τραμπ αποφάσισε μια σταδιακή άρση των περιορισμών της οικονομίας. Αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά και κυρίως, εναπόκειται στους κυβερνήτες των πολιτειών να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Για παράδειγμα, ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα παραμείνει σε περιορισμό ως τις 15 Μαίου, τουλάχιστον.